EVO ŠTA KAŽE ZAKON

Bliži se istek pritvora: Hoće li Hadžibajrić, Skaka i Memić ostati u KPZ Zenica?

Hronika 02.06.23, 07:55h

Bliži se istek pritvora: Hoće li Hadžibajrić, Skaka i Memić ostati u KPZ Zenica?
Pritvor se može produžiti dva puta uzastopno, po obrazloženom prijedlogu tužioca za svako produženje

 


Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je inicijativu za opoziv načelnika te općine Ibrahima Hadžibajrića. Nakon izglasavanja inicijative vijeće ima rok od 30 dana da donese konačnu o pokretanju opoziva. Nakon tog roka, ukoliko odluka bude usvojena, u roku od 60 dana mora se formirati komisija koja će provesti referendum na teritoriji općine Stari Grad.
U međuvremenu, načelnik ove općine nalazi se u pritvoru zeničkog KPZ-a po odluci sarajevskog Kantonalnog suda od 12. maja, a nakon što je uhapšen u akciji "Start", zajedno sa još pet osoba, uključujući i sekretarku Općine Almu Destanović, prenosi Faktor.

 

Samo dan kasnije, u pritvoru je završio i njegov nekadašnji kolega s Ilidže, bivši načelnik te općine Senaid Memić, a prošle sedmice, tačnije 26. maja pridružio im se i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

 

Sva trojica bivših (grado)načelnika nakon hapšenja su prebačena u KPZ Zenica, jer, kako je objašnjeno, u pritvorskog jedinici KPZ-a Sarajevo nema slobodnog mjesta.
Uobičajena procedura nalaže da po isteku pritvora od 30 dana, Tužilaštvo se ponovo obraća Sudu, od kojeg traži ili produženje pritvora ili njegovo ukidanje, uz eventualne mjere zabrane prema osumnjičenim. Sud nakon toga ponovo donosi odluku o pritvoru ili mjerama zabrane, s tim da je kontrola izrečenih mjera zabrane na svaka dva mjeseca.

 

Kada je u pitanju dužina trajanja pritvora, prema Zakonu o krivičnom postupku FBiH, po rješenju sudije za prethodni postupak pritvor može trajati najduže mjesec dana od dana hapšenja. Poslije tog roka osumnjičeni se može zadržati u pritvoru samo na osnovu rješenja o produženju pritvora o kojem odlučuje Susko vijeće i može se produžiti za najviše dva mjeseca.


Ako se postupak vodi za krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora 10 godina ili teža kazna i ako postoje naročito važni razlozi, Vijeće može, po obrazloženom prijedlogu tužioca, produžiti pritvor za još najviše tri mjeseca.

 

Izuzetno, i u izrazito složenom predmetu vezano za krivično djelo za koje je propisana kazna dugotrajnog zatvora, pritvor se može ponovo produžiti za još najviše tri mjeseca.

 

Pritvor se može produžiti dva puta uzastopno, po obrazloženom prijedlogu tužioca za svako produženje.

 

Ako se do isteka ovih rokova ne potvrdi optužnica, osumnjičeni se mora pustiti na slobodu.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI