IMA LI ZAINTERESOVANIH

Zastupnica Kanela Zuko pokrenula inicijativu za uvođenje novog smjera u srednje škole FBiH, evo o čemu se radi...

Hronika 01.06.23, 09:19h

Zastupnica Kanela Zuko pokrenula inicijativu za uvođenje novog smjera u srednje škole FBiH, evo o čemu se radi...
Najveći broj županijskih ministarstava je, odgovarajući na ovu inicijativu, istaknuo kako na tim područjima ne postoji zanimanje za uvođenje spomenutog zanimanja

 

 

 

Na području Federacije BiH uskoro počinju upisi u srednje škole, koje bi tijekom iduće školske godine trebali pohađati deseci tisuća učenika, piše Večernji list BiH.


Uskladiti zakone


Osim uobičajenih zanimanja koja su do sada bila dostupna učenicima, nedavno je pokrenuta inicijativa da se u školama na području ovog bh. entiteta uvede još jedan smjer obrazovanja, a riječ je o zanimanju pirotehničar.


Naime, tu inicijativu županijskim ministarstvima obrazovanja uputila je zastupnica u Zastupničkom domu Federacije BiH Kanela Zuko. Najveći broj županijskih ministarstava je, odgovarajući na ovu inicijativu, istaknuo kako na tim područjima ne postoji zanimanje za uvođenje spomenutog zanimanja.


- U skladu s Okvirnim zakonom i Okvirnim zakonom o srednjem stručnom obrazovanju, škole uživaju autonomiju, što posebno podrazumijeva slobodu škole da izrađuje i realizira obrazovne sadržaje prema zahtjevima lokalnog tržišta rada. Budući da na području Zeničko-dobojske županije ne postoje gospodarska društva koja se bave proizvodnjom oružja i streljiva, Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport nije zaprimilo ni jedan zahtjev škola koji bi se odnosio na uvođenje zanimanja - KV pirotehničar. Ako u predstojećem razdoblju tržište rada u suradnji sa školama srednjeg stručnog obrazovanja prepozna potrebu za ovim zanimanjem, Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojske županije razmotrit će takvu inicijativu i odgovoriti u skladu s propisanom zakonskom procedurom - odgovorili su na ovu inicijativu iz Zeničko-dobojske županije.

 

Iz Posavske županije istaknuli su kako uvođenje navedenog zanimanja u idućoj školskoj godini nije moguće. Prema pravilniku o postupku utvrđivanja uvjeta i o sadržaju i načinu vođenja registra srednjih škola, srednje škole ili ured društvenih djelatnosti osnivača do 31. siječnja tekuće godine podnose zahtjev za rad srednjih škola, odnosno prijedlog struka za iduću školsku godinu, što su srednje škole na području Posavske županije i učinile.


- Također se svake godine održava sastanak s predstavnicima Zavoda za zapošljavanje te Gospodarske i Obrtničke komore kako bi se utvrdile potrebe tržišta rada, a na području Posavske županije za navedenim zanimanjem nikada nije iskazana potreba. Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavske županije i dalje će pratiti potrebe tržišta rada, osobito u svojoj županiji, te će razmotriti upis i ove struke u idućim školskim godinama ako bude potrebno - naveli su iz ove županije.

 

Iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zapadnohercegovačke županije istaknuli su kako su razmotrili inicijativu o uvođenju zanimanja - KV pirotehničar.


Promotivna kampanja


- Ako bude zanimanja učenika za upis navedenog zanimanja i potreba na tržištu rada, ovo Ministarstvo će poduzeti zakonom propisane procedure kako bi se uvelo to zanimanje - stoji u odgovoru iz ove županije. Iznimka je Ministarstvo za obrazovanje, mlade, znanost, kulturu i sport Bosansko-podrinjske županije, u čijem je dopisu navedeno kako u ovoj županiji postoje uvjeti za školovanje učenika u ovom zanimanju.


- U Bosansko-podrinjskoj županiji postoje uvjeti za školovanje učenika u ovom zanimanju. Međutim, u posljednjih nekoliko godina zainteresiranost učenika za upis u ovo zanimanje iznimno je mala. Shodno tome, mišljenja smo da bi trebalo provesti promotivnu kampanju, kako na području Bosansko-podrinjske županije tako i na višim razinama, čime bi se povećalo zanimanje učenika za upis srednje škole s ovim zanimanjem - navodi se u dopisu iz ove županije.

 

Podsjetili su i na činjenicu kako je u Službenim novinama Bosansko-podrinjske županije 2014. godine objavljen nastavni plan i program za stručno zanimanje operater za eksplozivne tvari (pirotehničar) - piše Večernji list.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI