RIJEČ PRAVNOG STRUČNJAKA

Advokatica Vasvija Vidović: Ovo je veliko dostignuće Tribunala, ali revizija tužbe protiv Srbije nije moguća!

Hronika 31.05.23, 20:25h

Advokatica Vasvija Vidović: Ovo je veliko dostignuće Tribunala, ali revizija tužbe protiv Srbije nije moguća!
Revizija je podnešena i po njoj je odlučeno kako je već odlučeno. Rok za ponavljanje postupka, što bi jedino bilo moguće u ovakvoj situaciji, je bio 10 godina i on je istekao. S druge strane, to bi morao biti novi dokaz - pojašnjava advokatica Vidović

 

 


Pravni stručnjak i advokatica Vasvija Vidović komentarisala je za Raport današnju konačnu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koji su proglašeni krivim za ratne zločine u BiH, odgovornim za sudjelovanje u UZP kao i za ubistvo počinjeno u na jednom lokalitetu u Hrvatskoj u junu 1992, te osuđeni na po 15 godina zatvora.

 


Vidović ističe da se ova presuda značajno razlikuje od prvostepene prema kojoj su bili osuđeni na po 12 godina te da je ovom presudom konačno utvrđena umiješanost Srbije u događaje u BiH.


- Za razliku od prvsotepene presude kojom su bili osuđeni na po 12 godina za pomaganje i održavanje ratnih zločina samo u Bosanskom Šamcu, ovom presudom je, a po žalbi tužioca, utvrđeno da su oni bili učesnici udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) za opštine u BiH: Bosanski Šamac, Doboj, Sanski Most, Zvornik; a u Hrvatskoj u dijelu Baranja i Zapadni Srijem, ali dakle za UZP.
Značajna je razlika u te dvije presude, i ova presuda je jako značajna zato što je MKSS konačno utvrdio umiješanost rukovodstva jedne vrlo važne institucije kao što je Služba državne bezbjednosti Srbije u događaje u BiH i Hrvatskoj.
Po meni bi bilo jako nepravdeno de je ostalo utvrđeno stanje dosadašnjim presudama da je postojao UZP kada je u pitnaju Hrvatska, a da nije Srbija koja je s druge strane imala umiješanost u događaje i u Hrvatskoj i u BiH. Ovo je veliko dostignuće Tribunala, jedna od najvažnijih odluka - kazala je Vidović.


O reviziji tužbe protiv Srbije


O mogućnosti revizije tužbe protiv Srbije, Vidović ističe da postoje razna mišljenja ali da, prema njenom, revizija nije moguća.


- Zbog toga što je revizija podnešena i po njoj je odlučeno kako je već odlučeno. Rok za ponavljanje postupka, što bi jedino bilo moguće u ovakvoj situaciji, je bio 10 godina i on je istekao. S druge strane, to bi morao biti novi dokaz, a mislim da su nama svi ovi dokazi koji su upotrijebljeni u ovim suđenjima bili dostupni. Radi se o tome da li posjedujemo novi dokaz ili ne i pitanje je roka. Nijedan od ova dva elementa po meni ne bi bio ispunjen - mišljenja je.


O izvršenju pritiska na Srbiju po pitanju izručenja ratnih zločinaca BiH, kaže:


- Ja vjerujem da će se i Međunarodna zajednica angažovati na tome da se taj proces provođenja međunarodne pravde dovede do kraja u najvećoj mogućoj mjeri koliko to uslovi dozvoljavaju, a što podrazumijeva državnu saradnju na ovom području, na Balkanu.


Podsjetila je da je tužilac Brammertz rekao da će oni podržati te procese i založiti se za to da se to provede.


Šta advokatica Vidović kaže o očekivanjima da Srbija preuzme odgovornost, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI