GORČINA U DRUGOM ENTITETU

Reakcije iz RS-a na presudu Stanišiću i Simatoviću: Nisu imali nikakve činjenice... Za srpske žrtve nema pravde?

Front 31.05.23, 18:55h

Reakcije iz RS-a na presudu Stanišiću i Simatoviću: Nisu imali nikakve činjenice... Za srpske žrtve nema pravde?
Njihova ranija odluka da vojno i političko rukovodstvo Srba u Srpskoj i Srbiji dovedu u Hag i osude vjerovatno se sada završava. Nisu imali nikave činjenice u navedenom predmetu, kao ni protiv Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić i mnogo čega drugoga. Šta je Momčilo Krajišnik uradio, koga je ubio, i radi svega naravno da trpimo - naveo je Dodik

 

 


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ne postoji Srbin kojeg neće osuditi Međunarodni mehanizam za krivične sudove u Hagu, pa tako i bivše zvaničnike Službe državne bezbednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića koji su osuđeni na po 15 godina zatvora.


- Njihova presuda apsolutno govori da je dužina trajanja izrečene kazne identična činjenici da nisu imali dokaza i da su tražili vremenski prostor da bi 15 godina kazne bilo isto kao njihov boravak u Hagu. To znači da njih dvojica ne mogu da tuže Tribunal i naplate odštetu - rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci.


Kako prenosi N1, on je istakao da Hag odiše silom, arogancijom i nepravdom i da je sve promašeno onim što se htjelo postići Tribunalom, te da pomirenje na ovim prostorima nije uspostavljeno njegovim presudama.


- Još više ima nerazumijevanja, a ubice Srba nisu podvrgnute pravdi. Njihova ranija odluka da vojno i političko rukovodstvo Srba u Srpskoj i Srbiji dovedu u Hag i osude vjerovatno se sada završava. Nisu imali nikave činjenice u navedenom predmetu, kao ni protiv Vojislava Šešelja i Biljane Plavšić i mnogo čega drugoga. Šta je Momčilo Krajišnik uradio, koga je ubio, i radi svega naravno da trpimo - naveo je Dodik.


Nekadašnjim čelnicima resora Državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, kojima je Haški mehanizam izrekao po 15 godina zatvora, presuđeno je da su bili saučesnici u “udruženom zločinačkom poduhvatu”, koji je prema presudi doveo do zločina u Bijeljini, Zvorniku, Šamcu, Doboju, Sanskom Mostu i Trnovu.


Ovakvu presudu v.d. direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Viktor Nuždić prokomentarisao riječima da je ona nastavak prakse Haškog tribunala i završetak rada po ugledu na početak.


- Završio je svoj rad onako kako je i počeo. Procesuiranjem Srba. O njegovom radu može se suditi na osnovu statističkih podataka koje je ostavio iza sebe, na osnovu broja presuda koje je ostavio - rekao je on, a ti brojevi, tvrdi, govore u prilog činjenici da zločini nad Srbima nisu procesuirani.


- O tome govore podaci da je ukupno izrečeno 1347 godina zatvora sa ovom današnjom presudom i sedam doživotnih kazni zatvora od čega je za zločine nad Srbima izrečeno samo 64 godine i to za zločine nad Srbima u Bosni i Hercegovini 45 godina zatvora, te 19 godina zatvora za zločine nad Srbima na Kosovu koje su počinili Albanci - rekao je on dodajući da o načinu suđenja Haškog tribunala govori i činjenica da za zločine nad Srbima u Hrvatskoj niko nije odgovarao.


Nuždić je istakao i kako se na kraju rada tribunala jasno da mu sve žrtve nisu bile dovoljno važne, a tvrdi i kako je Haški tribunal presude donosio po sopstvenom nahođenju.


- Svaki sud a tako je i u Statutu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, odrednica da bi on trebao da sudi pojedincima, a ne da donosi neke druge kvalifikacije, odnosno da on ne sudi ni državama ni nacijama ni bilo kome drugom da on ne nameće kolektivnu odgovornost. Samim ovim evidentno je da Haški tribunal nije bio osnovan samo sa ovim ciljem kako je to predočeno na početku - zaključio je Nuždić, prenosi N1.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI