reakcije na hašku presudu

Munira Subašić: Ova presuda ulazi u historiju, sada ćemo tražiti pravdu i od Srbije

Front 31.05.23, 15:12h

Munira Subašić: Ova presuda ulazi u historiju, sada ćemo tražiti pravdu i od Srbije
- Najvažnija nam je presuda za udruženi zločinački poduhvat. Mi znamo da je Srbija odgovorna, ali ova presuda je to potvrdila, izjavila je Subašić

 

 

S neopisivim reakcijama predstavnici udruženja porodica žrtava dočekali su današnju konačnu presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti Srbije, koji su osuđeni na po 15 godina zatvora za udruženi zločinački poduhvat. 


Predsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kaže da žrtve nikada ne mogu biti zadovoljne, ali da je Haški tribunal svoju misiju okončao na principima pravde i pravednosti, piše Avaz.

- Najvažnija nam je presuda za udruženi zločinački poduhvat. Mi znamo da je Srbija odgovorna, ali ova presuda je to potvrdila. Mislim da ova presuda ulazi u historiju, da više nikada niko ne može kazati drugačije, ne postoji nijedna gumica koja može izbrisati sve što se dešavalo devedesetih godina. Genocid je, nažalost, presuđen samo za Srebrenicu, ali i ove opštine Šamac, Doboj, Bijeljina i druge ... sada je potvrđeno da je u njima izvršen udruženi zločinački poduhvat uz učešće Srbije. Žrtve na ovome neće stati. Naši advokati su uspjeli da presude jednu Holandiju, a sad ćemo tražiti pravdu i od Srbije i od RS – kaže Subašić.


(DEPO PORTAL/jk)