kiša pada, 'alergičari' sretni

Dobre vijesti za sve koji pate od peludne groznice: Niske koncentracije polena u zraku se mogu očekivati i do sredine juna

Lifestyle 31.05.23, 13:10h

Dobre vijesti za sve koji pate od peludne groznice: Niske koncentracije polena u zraku se mogu očekivati i do sredine juna
Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine

 

 


Prognozirane vremenske prilike svakako pogoduju osobama koje su alergične na polen biljaka. Međutim, biće potrebna velika opreznost kada nastupi stabilizacija vremena, jer će sunčani i topli dani pogodovati polinaciji trava i korova, čime će direktno biti ugrožene osobe koje pate od alergija, navodi se u izvještaju koji su iz Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić dostavili Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS.


Kao i prethodnih sedmica, na preparatima koji se pripremaju u okviru Laboratorije za palinologiju, nisu konstatovane partikule prašine, niti spore gljivica koje mogu izazvati neželjene reakcije kod alergičnih osoba.

 

“Kvalitativno-kvantitativnom analizom i specifičnim metodama koje se koriste u monitoringu polena utvrđeno je da je sredinu maja, zbog nepovoljnih vremenskih prilika, obilježila izuzetno niska koncentracija polena u vazduhu, i to na mjernoj stanici (MS) Pofalići 232 pol.zrna/m3 zraka i MS Stari Grad 204 pol.zrna/m3 zraka. U toku navedenog perioda na obje mjerne stanice konstatovan je polen breze, borova, tise, čempresa, divljeg kestena. Na MS Pofalići je konstatovan i polen oraha. Vrijednosti koncentracije polena breze, kao jedne od najalergenijih drvenastih biljaka, su se kretale u intervalu od 79 (MS Pofalići) do 77 (MS Stari Grad) pol.zrna/m3 zraka, dok su se vrijednosti polena borova kretale u intervalu od 97 (MS Pofalići) do 107 (MS Stari Grad) pol.zrna/m3 zraka”, navode iz Centra, ističući da su izmjerene koncentracije polena znatno niže nego u istom periodu prethodne godine.


Razlog tome su nepovoljne vremenske prilike praćene jakim vjetrom i obilnim padavinama u vidu kiše i grada.


Izvještaji o monitoringu polena dostupni su na stranici Centra za ekologiju i prirodne resurse - Akademik Sulejman Redžić, kao i preporuke osobama koje su osjetljive na polen.


Svim osobama sa sezonskim rinitisom (peludna groznica) se preporučuje da se u slučaju promjene kliničke slike jave svom nadležnom ljekaru porodične medicine javljaju iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI