prijedorske žrtve još čekaju pravdu

Nikšić povodom Dana bijelih traka: I nakon 31 godinu još nema suštinskog suočavanja sa prošlošću! Zato nam je dužnost ostati nepokolebljivi u sjećanju

Front 31.05.23, 12:57h

Nikšić povodom Dana bijelih traka: I nakon 31 godinu  još nema suštinskog suočavanja sa prošlošću! Zato nam je dužnost ostati nepokolebljivi u sjećanju
- 3176 ubijenih nedužnih civila Prijedora. 102 djeteta. Niko od njih u Prijedoru danas nema spomenik. Umjesto toga, 30. maja slavi se 'Dan odbrane Prijedora od muslimana i Hrvata' - navodi federalni premijer

 

 


Kada se probudila savjest svjedoka i otkrivena Tomašica svijet je još jednom vidio sav 'raskoš' zločinačkog uma u Bosni i Hercegovini od 1992-1995 - izjavio je danas premijer Federacije BiH Nermin Nikšić povodom Dana bijelih traka, kojim se njeguje sjećanje na masovne ratne zločine počinjene u Prijedoru.


- Ako odemo u Zecove, prijedorsko naselje - srest ćemo preživjele povratnike kako žive u kućama pored egzekutora. Mimoilaze se sa onima koji su im ubili članove porodice. Mi se ustvari samo trudimo shvatiti koja je to snaga kojom živi majka Hava Tatarević kad joj ubiju šest sinova. Hava mezare sinova danas gleda sa terase svoje kuće - podsjeća Nikšić.


Istovremeno, navodi kako je Prijedor-grad logor, podsjećajući na Keraterm, Omarsku, Trnopolje i više od 30.000 logorskim strahotama izmučenih, premlaćivanih, izgladnjivanih, ponižavanih, istraumiranih ljudi.


- Tri hiljadestosedamdesetšest ubijenih nedužnih civila Prijedora. Stodva djeteta. Niko od njih u Prijedoru danas nema spomenik. Umjesto toga, 30. maja slavi se 'Dan odbrane Prijedora od muslimana i Hrvata' - navodi federalni premijer.


U tom kontekstu ističe kako su napadi na povratnike, veličanje ratnih zločina i vrijeđanja, zastrašivanja, isticanja zločinačkih simbola - poruka povratnicima, "a tako se živjeti teško može".


- Žalosno je što i pored mnogobrojnih osuđujućih presuda, pojedinačne i komandne odgovornosti i pored činjenice da su zločinci mahom i sami priznavali krivicu, u Prijedoru ni danas, nakon 31 godinu nema suštinskog suočavanja sa prošlošću - navodi Nikšić.


Nadalje, upozorava kako "danas treba da se podsjetimo sramne naredbe Kriznog štaba Prijedora od 31. maja 1992. koji je naredio isticanje bijelog platna na kućama i domovima, a nošenja bijele trake na rukama nesrpskog stanovništva".


- Bijele trake su njihova civilizacijska sramota, njihovo opredjeljenje kojim su, umjesto žrtava, zapravo obilježili sebe.
Naša dužnost je da ostanemo nepokolebljivi u sjećanju - poručio je Nikšić.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI