ALARMANTNO

Na sjeveru Kosova nastavljeni protesti, srpski ministar tvrdi da je situacija visoko rizična

Front 31.05.23, 12:18h

Na sjeveru Kosova nastavljeni protesti, srpski ministar tvrdi da je situacija visoko rizična
Posebni predstavnike Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak drži da je eskalacija sukoba na sjeveru Kosova nepotrebna i nelogična te da se jedino može riješiti političkim putem kroz dijalog

 


Na sjeveru Kosova u srijedu su nastavljeni prosvjedi kosovskih Srba koji traže povlačenje kosovskih policajca i novoizabranih gradonačelnika iz općina sa srpskom većinom te puštanje na slobodu sunarodnjaka uhićenih tijekom nereda početkom sedmice

 

Srbijanski ministar obrane Miloš Vučević kazao je da je sigurnosna situacija na sjeveru Kosova visoko rizična zbog „jednostranih, nezakonitih, nelegitimnih odluka administracije u Prištini“.

 

- Sigurnosna situacija je visoko rizična zbog jednostranih, nezakonitih, nelegitimnih odluka administracije u Prištie - kazao je Vučević koji smatra da je na sjeveru Kosova prištinska administracija provela okupaciju.

 

Srđan Milosavljević, bivši predsjednik Skupštine Općine Zvečan ponovio je da su zahtjevi povlačenje specijalnih jedinica policije iz općina sa sjevera Kosova.

 

- Tražimo da lažni gradonačelnici ne dolaze u zgrade općina na sjeveru Kosova, puštanje na slobodu naših građana Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, jer nisu krivi što su živi. Imamo informacije da su odvjetnici na terenu i čekamo povratne informacije o tome hoće le biti pušteni na slobodu - rekao je Milosavljević.

 

Kako prenosi Radiotelevizija Srbije, prosvjednici su jutros simbolično razvili zastavu Srbije, a pojačana je nazočnost međunarodnih vojnika KFOR-a u Zvečanu.

 

Nemiri na Kosovu izbili su kada su albanski gradonačelnici ušli u općine na sjevernom, većinski srpskom dijelu države, što su u petak kritizirali SAD i zapadni saveznici. Srbi su bojkotirali te izbore održane u aprilu.

 

Tokomsukoba u Zvečanu u ponedjeljak ozlijeđeno je tridesetak međunarodnih vojnika, posebice talijanskih i mađarskih, te pedesetak prosvjednika, a srpski prosvjednici razbili su u utorak dva automobila albanskih novinara.

 

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio je od veleposlanika zapadnih zemalja da "urazume" kosovskog premijera Albina Kurtija, kojeg smatra odgovornim za najnovije incidente.

 

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u utorak "neprihvatljive" napade koje su počinili srpski prosvjednici na mirovne snage NATO saveza na Kosovu, pozvavši Prištinu i Beograd da djeluju na "deeskalaciji" te je najavio slanje dodatnih 700 vojnika na Kosovo.

 

Posebni predstavnike Europske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak drži da je eskalacija sukoba na sjeveru Kosova nepotrebna i nelogična te da se jedino može riješiti političkim putem kroz dijalog.

 

- Dakle, jačanjem NATO-a jačaju i garancije da će biti spriječena dalja eskalacija, ali očigledno je da NATO ovo ne može riješiti, uz svo moje poštovanje prema NATO-u. Nije na NATO-u da ovo rješava, nama treba političko rješenje. I očigledno je da obje strane moraju odraditi svoj dio - kazao je Lajčak u izajvi za Deutche Welle.

 

Gradske čelnike prošlog je tjedna ustoličila vlada Albina Kurtija ignorirajući pozive na pomirljivost koje su uputili Europska unija i Sjedinjene Američke Države, a američki veleposlanik Jeffrey Hovenier potvrdio je u utorak da je otkazano sudjelovanje Kosova u vojnim vježbama "Defender Europe 2023." što je prva posljedica za Vladu Kosova nakon nemira.

 

(Fena/af)

BLIN
KOMENTARI