Gradsko vijeće odlučilo

I dalje neizvjesno oko skulpture KraljaTvrka: Gradonačelnica odustala i od lokacije u Novom Sarajevu

Kultura 31.05.23, 12:02h

I dalje neizvjesno oko  skulpture KraljaTvrka: Gradonačelnica odustala i od lokacije u Novom Sarajevu
Prije ove lokacije spomenik trebao biti postavljen na jednu od tri lokacije, u parku preko puta Predsjedništva BiH, u parku iza Predsjedništva BiH ili na platou kod SCC-a

 

Trakavica oko postavljanja spomenika bosansko-hercegovačkom Kralju Tvrtku se nastavila i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. Gradonačelnica Benjamina Karić ponovo je odustala od predložene lokacije u Novom Sarajevu i zatražila da se odloži rasprava o prijedlogu o lokaciji za postavljanje spomenika Kralju Tvrtku, prenosi N1.

 

- Ja predlažem da se odloži rasprava. Razlozi su objektivne prirode, želim se potruditi da pronađemo lokaciju koja bi bila adekvatnija. Svi smo svjesni da naš Kralj Tvrtko treba da ima mjesto u centru grada -  rekla je Karić.

 

Njen prijedlog je usvojen jednoglasno.

 

Podsjećamo, prijedlog je bio da se spomenik postavi u parku u Općini Novo Sarajevo.

 

Prije ove lokacije spomenik trebao biti postavljen na jednu od tri lokacije, u parku preko puta Predsjedništva BiH, u parku iza Predsjedništva BiH ili na platou kod SCC-a.

 

Za ove prijedloge Grad nije dobio saglasnost Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika. Zato je predložena lokacija u Novom Sarajevu jer za nju nije potrebna saglasnost Komisije. Gradonačelnica je izjavila kako samo jedna članica opstruira postavljanje ovog spomenika u glavnom gradu.

 

- Anđelina Ošap Gaćanović, koja me vrlo često proziva nije dala svoju saglasnost kako bi se spomenik postavio. Dakle, ona tvrdi da je Trvtko srpski kralj i da je srednjovjekovna bosanska historija nešto što je izmišljeno - izjavila je Karić u subotu za Face TV.

 

Karić je naručila izradu spomenika od kipara Stjepe Gajića koji je plaćen 250.000 KM, a da ranije nije osigurala lokaciju.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI