SUD U HAGU

Uskoro počinje izricanje konačne presude Stanišiću i Simatoviću

Front 31.05.23, 11:43h

Uskoro počinje izricanje konačne presude Stanišiću i Simatoviću
Videoprijenos iz sudnice bit će emitiran sa 30 minuta odgode

 

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) izriče konačnu presudu na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

 

Presudu čije je izricanje zakazano za 11.30 sati donijet će sudije Graciela Gatti Santana, Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar, te Claudia Hoefer.

 

Videoprijenos iz sudnice bit će emitiran sa 30 minuta odgode. To je praksa koju je Mehanizam uveo nakon što je Slobodan Praljak tokom izricanja presude popio otrov nakon čega je preminuo. Prijenos iz sudnice moći će se pratiti na ovom linku.

 


Stanišić, bivši šef SDB-a Srbije, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije (JSO) SDB-a, terete se da su učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP), na čelu s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, čiji je cilj bilo uklanjanje Bošnjaka i Hrvata s dijelova teritorija BiH i Hrvatske radi uspostavljanja etnički čiste srpske države.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI