VIDEO/saradnje po principu vojska vojsci

Američki bombarderi preletili BiH i poslali poruku različitim akterima unutar i izvan zemlje

Front 30.05.23, 18:08h

Američki bombarderi preletili BiH i poslali poruku različitim akterima unutar i izvan zemlje
Ministar odbrane BiH Zukan Helez ponosan je na Oružane snage BiH, koje su danas pokazale da su u stanju navoditi najmodernije američke avione, te naveo da je BiH svakim danom sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u


Dva američka bombardera tipa B-1B Lancer preletili su danas zračni prostor iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova, u znak prijateljstva i podrške SAD-a Bosni i Hercegovini, ali i snažne političke poruke upućene različitim akterima unutar i izvan naše zemlje.


Ambasador SAD-a u BiH Michael Murphy naveo je današnje prelijetanje kao još jedan primjer saradnje između oružanih snaga BiH i vojske SAD-a, te napomenuo da su se bombarderi zaputili na područje Tuzle, gdje učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi s pripadnicima OSBiH.

 

 - Ovo je primjer saradnje po principu vojska vojsci, uz posvećenost miru. Kada kažemo da su SAD iskrenI prijatelj BiH i da će to tako ostati, to zaista i mislimo - kazao je Murphy.

 

 

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, koji je rekao da je prelet bombardera zastrašivanje.

 

- To nije poenta ovakvih vježbi. Ovakve vježbe vojska SAD-a radi sa saveznicima širom svijeta. Mi smo partneri sa OSBiH već 20 godina i tu smo da pomognemo jedni drugima. Ponosni smo na to partnerstvo i ako Dodik ima probleme s tim, može da nam se obrati – dodao je ambasador.

 

Prelijetanje je pratio i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, koji je napomenuo da je najvažnije da OSBiH mogu da djeluju u saradnji s avijacijom SAD-a i NATO-a.

 

- Možda avioni nisu bili dovoljno glasni, ali njihovo prelijetanje ima višestruk značaj za Bosnu i Hercegovinu. Ovo nije prvi, niti posljednji put da naše trupe sarađuju sa vojskom SAD-a i važno je da na ovaj način možemo nadoknaditi ono što našoj vojsci nedostaje, a to su letjelice i dobro je što imamo koga pozvati – izjavio je Komšić i dodao da prelet bombardera nosi poruku da SAD uvijek stoje iza Bosne i Hercegovine.

 

Ministar odbrane BiH Zukan Helez ponosan je na Oružane snage BiH, koje su danas pokazale da su u stanju navoditi najmodernije američke avione, te naveo da je BiH svakim danom sve bliže punopravnom članstvu u NATO-u.

 

- Pokazali smo da možemo izvršiti najsavremenije zadatke NATO saveza. SAD su naš ključni vojno – politički saveznik. Nastavit ćemo saradnju, a ova današnja vježba je poruka da SAD garantuju teritorijalni integritet, suverenitet i cjelovitost BiH. Svakim danom smo bliže NATO savezu. To niko ne može zaustaviti, više od tri četvrtine građana BiH to želi – rekao je Helez.

 

Generalpukovnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović dodaje da Oružane snage BiH već duži niz godina imaju odličnu saradnju sa vojskom SAD-a, zasnovanu na principu „vojska vojsci“, a koja se implementira kroz različite vidove obuke i učešćem u mirovnim misijama širom svijeta.

 

- Činjenica je da u procesu unapređenja i modernizacije, vojska SAD-a je partner OSBiH i zahvaljujući tome OSBiH raspolažu s brojnim kapacitetima za odgovore na sadašnje i buduće izazove. Danas se snaga često mjeri s prijateljima koje imate, a danas smo vidjeli da SAD čvrsto stoje iza BiH. Pred nama su godine saradnje, te jačanje i modernizacija OSBiH – zaključio je Mašović.

 

(Fena/af)

BLIN
KOMENTARI