KOJI SU SLJEDEĆI KORACI?

Nakon usvojene inicijative za opoziv Hadžibajrića: Poznato kada bi građani mogli na nove izbore

Front 30.05.23, 17:42h

Nakon usvojene inicijative za opoziv Hadžibajrića: Poznato kada bi građani mogli na nove izbore
Tužilaštvo KS tereti ga za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara

 


Dok u zeničkom pritvoru Ibrahim Hadžibajrić čeka optužnicu za teški kriminal za koji ga Tužilaštvo KS optužuje, krenula je njegova detronizacija s pozicije načelnika Općine Stari Grad, prenosi Raport.

 

Hadžibajrić je uhapšen početkom mjeseca zajedno sa svojim sinom Seidom kao i sekretarkom Općine Almom Destanović. Razotkrila ih je Sky aplikacija. I tad je krenulo. Općinsko vijeće Stari Grad danas je izglasalo opoziv. No šta dalje i kada bi građani mogli izaći na izbore?

 

- Mislim da će u roku od 45 do 60 dana Komisija za provođenje postupka opoziva, koju ćemo formirati, raspisati referendum na kojem će se građani izjasniti da li su zadovoljni radom načelnika Ibrahima Hadžibajrića - kaže za Raport općinski vijećnik Vedad Deljković.

 

- Ovim prikupljenim potpisima smo osigurali sredstva za formiranje Komisije koja će raspisati referendum. Mislim da bi nekih mjesec i pol dana trebalo sačekati dok građani ne izađu na referendum i kažu da li su zadovoljni radom načelnika -  rekao nam je Deljković koji je pojasnio da će predlegač inicijative imenovati ljude u Komisiju koji će provesti postupak.

 

- Mislim da procedura u nastavku nije komplikovana i da smo prošli dva najteža koraka. Ako se građani u referendumu izjasne da nemaju povjerenja u načelnika, onda u roku od mjesec dana Centralna izborna komisija raspisuje nove izbore - pojasnio je Deljković.

 

Ako sve prođe onako kako je planirao predlegač inicijative, novog načelnika Općine Stari Grad mogli bismo dobiti za nekoliko mjeseci.

 

Podsjetimo, inicijativa za opoziv načelnika je pokrenuta nakon što je Hadžibajrić uhapšen početkom mjeseca u akciji “Start”.

 

Tužilaštvo KS tereti ga za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja/ovlaštenja, pranje novca, primanje i davanje dara.

 

(DEPO PORTAL/af)

 

 

BLIN
KOMENTARI