od 1. do 6. juna

Film o grupi Collegium Artisticum na festivalu u Parizu, Berlinu i Washingtonu

Kultura 30.05.23, 17:04h

Film o grupi Collegium Artisticum na festivalu u Parizu, Berlinu i Washingtonu
Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC, a projekcijom na Sarajevo film festivalu započeo je i njegov festivalski život

 

Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“, autorice Saide Mustajbegović, bit će prikazan na South-East European Film Festival (SEE Film Festival) koji se istovremeno održava u Parizu, Berlinu i Washingtonu od 1. do 6. juna. 

 

Riječ je o dvanaestom izdanju internacionalnog online festivala u okviru kojeg selektori odaberu filmski program iz petnaest zemlja Jugoistočne Evrope. 
SEE Festival počeo je sa radom prije trinaest godina u Parizu, potom prije osam u Berlinu a prije tri godine u Washingtonu s ciljem da afirmira kinematografije Jugoistočne Evrope u svijetu. 

 

najava

 

Dokumentarni film „Boje i ritmovi nemira“ rađen u produkciji Bosanskog kulturnog centra i BHRT govori o avangardnoj grupi Collegium Artisticum koja je djelovala od 1939. do 1941.  u Sarajevu. Osnivači su: Jahiel Finci, Vojo Dimitrijević, Oskar Danon i Anika Rajs. Grupa je imala oko sto članova i kroz razne umjetničke programe (predstave, predavanja, koncerte, izložbe) upozoravala je na nadolazeću opasnost fašizma iz Evrope. U njihovom radu evidentni su svi evropski kulturni utjecaji tog vremena, naročito iz Praga Burianov Divaldo totalni teatar.

 

Film je premijerno prikazan 9. maja prošle godine u BKC, a projekcijom na Sarajevo film festivalu započeo je i njegov festivalski život.      

 

(DEPO PORTAL/af)

 

BLIN
KOMENTARI