'Vladin uređaj za cenzuru je na djelu'

Već je počelo: Turska nadzorna agencija pokrenula istragu protiv šest TV stanica zbog 'vrijeđanja javnosti'

Mediji 30.05.23, 15:01h

Već je počelo: Turska nadzorna agencija pokrenula istragu protiv šest TV stanica zbog 'vrijeđanja javnosti'
Vladin uređaj za cenzuru je na djelu - objavio je Tele 1, jedan od kanala protiv koga je pokrenuta istraga, na svojoj web stranici

 

 

 

Turska radiodifuzna agencija pokrenula je istragu protiv šest opozicionih TV kanala zbog "vrijeđanja javnosti" svojim izvještavanjem o nedjeljnom drugom krugu predsjedničkih izbora, saopćeno je u utorak, bez pružanja detalja o kakvim se uvredama radi.


Vrhovno vijeće za radio i televiziju (RTUK) saopćilo je da su se gledaoci žalili zbog njihovog izvještavanja.


Predsjednik Tayyip Erdogan produžio je svoje dvije decenije vladavine u drugom krugu izbora u nedjelju. Njegov suparnik Kemal Kilicdaroglu izjavio je da su to bili "najnepošteniji izbori u godinama", ali nije osporio ishod.


RTUK je u martu kaznio četiri televizijske stanice zbog izvještavanja o izborima. Međunarodne grupe za ljudska prava i turske opozicione stranke optužuju RTUK da, kao oruđe vlasti, pokušava ušutkati opozicione medije.


- Vladin uređaj za cenzuru je na djelu - objavio je Tele 1, jedan od kanala protiv koga je pokrenuta istraga, na svojoj web stranici.


Turska je zauzela 153. mjesto od 180 u indeksu slobode štampe Reportera bez granica prošle godine, koji su klasificirali vladinu kontrolu medija kao visoku.

 

- Tokom izbornog perioda, RTUK je djelovao kao aparat vladajuće koalicije da kažnjava kritičko izvještavanje i nezavisno novinarstvo. Ovakav tretman medija je neprihvatljiv i stvara nepravedne uslove za konkurentske stranke i kandidate, a takođe baca sjenku na rezultate - kazao je Gurkan Ozturan, koordinator za brzi odgovor za slobodu medija u Evropskom centru za štampu i slobodu medija, prenosi Reuters.

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI