JE LI KUMA, IPAK, DUGME

Karleušin obrat: Nekad je branila LGBT zajednicu, a danas brani 'junaka' iz one 'Vučiću, pe...u' - oba puta s istom računicom!

Nedjeljni magazin 30.05.23, 11:10h

Karleušin obrat: Nekad je branila LGBT zajednicu, a danas brani 'junaka' iz one 'Vučiću, pe...u' - oba puta s istom računicom!
Nije ni to davno bilo: na društvenim se mrežama može naći snimka njezinog gostovanja u jednoj emisiji na TV Pinku iz 2005. godine. Voditeljica mozaične studijske sjedeljke bila je Lea Kiš, a drugi gost u studiju je bio – Aleksandar Vučić. I onda je Karleuša kao trebala nešto pitati Vučića...

 

 

Izvor: Slobodna Dalmacija
Piše: Hrvoje Prnjak


Nije to davno bilo: Jelena Karleuša je 2017. bila kuma na Paradi ponosa u Beogradu. A znamo li na kakve probleme su organizatori i sudionici tamošnjeg Pridea nailazili u to vrijeme, mnogi su protivnici politika "umivenog" radikala Aleksandra Vučića iz tog kumstva brzopleto zaključili da je poznata pjevačica – na "njihovoj strani".


Pomislili su da je Karleuša liberalnih pogleda na svijet; da nema predrasuda niti išta protiv seksualnih manjina, odnosno, da ih podržava u borbi za veća prava i veću vidljivost u društvu; da se i ona protivi zadrtosti i isključivosti...


Nije ni to davno bilo: na društvenim se mrežama može naći snimka njezinog gostovanja u jednoj emisiji na TV Pinku iz 2005. godine. Voditeljica mozaične studijske sjedeljke bila je Lea Kiš, a drugi gost u studiju je bio – Aleksandar Vučić. I onda je Karleuša kao trebala nešto pitati Vučića, takav je bio koncept emisije...


"Jedan od mojih omiljenih, ako ne i najomiljeniji političar, tako da ne mogu biti provokativna u pitanjima. Pa, ja ću postaviti jedno lijepo, blago pitanje: ‘Je li Aca svjestan koliko je šarmantan i koliko njegov tjelesni izgled djeluje na biračko tijelo? Koristi li svoj šarm i fizički izgled kad je politika u pitanju‘“, upitala je Karleuša Vučića, na šta joj je on kroz blagi osmijeh, hineći da mu je neugodno, odgovorio: "Ih, joj. A stvarno me je sramota, moram biti iskren, ne znam što kazati..."

 


Samo takva idila za lijeno poslijepodne na komercijalnoj televiziji! Naša Jelena i Naš Aca jedno drugom dižu ego, pardon, rejting kod publike željne "laganih tema" i pikanterija iz života "poznatih", pa nisu ludi da se zamaraju ozbiljnijim pitanjima...


Karleuši je u međuvremenu očito dobrodošla promjena imidža, a angažman u zalaganju za prava LGBT zajednice je očito bio samo to – novi sloj imidža. Nešto kao promjena šminke ili garderobe na naslovnici neke revije ili novog CD-a. Kritiziranje vlasti očito više nije lukrativna vještina pa je promijenila (dis)kurs.


Shvatili su to napokon i aktivisti iz srbijanskih LGBT krugova, iako su je proteklih godina neki od njih bili prisvojili poput ikone pokreta. No, nakon najnovijeg izraza zadivljenosti Vučićem poručili su joj putem Twittera:


- Neke kume ipak jesu dugmad.


Goran Miletić, programski ravnatelj organizacije Civil Rights Defenders i ravnatelj Belgrade Pridea, konstatirao je kako između Jelene i LGBT zajednice "sada postoje nepomirljive razlike".


- Naravno da je LGBT zajednica zahvalna svakoj javnoj osobi koja je pružila podršku i sve što je Jelena Karleuša učinila u prošlosti će uvijek postojati i biti prepoznato. S druge strane, Belgrade Pride ima jasne principe i vrijednosti koji su dostupni na sajtu. Tu su i zahtjevi koji su isti već mnogo godina i za čije neispunjavanje su odgovorni oni koji su na vlasti u nekom trenutku, bez obzira iz koje stanke dolaze - rekao je Miletić za Nova.rs.


Podsjetimo, Karleuša je nakon kumstva Prideu zabranjena na prorežimskom Pinku. Ali, nedavno joj se "otvorilo" i nakon pola desetljeća pauze, opet se ukazala na televiziji notornog Željka Mitrovića. I to, gle čuda, s retorikom Vučićevih PR-ovaca!


Pa je tako aktualne prosvjede protiv nasilja i svega što je dovelo do dvaju krvoprolića u samo dva dana ("Srbija protiv nasilja") izjednačila s profitiranjem na boli obitelji ubijenih.


- Glasamo za Vučića, pa izađemo na prosvjed protiv njega. Protiv ‘Zadruge‘ smo, a ovo je najgledanija televizija. Bilo kakve političke poruke na ovakvim skupovima su maslo profitera i bagre. Cilj su nam uvijek pogrešni ljudi (...) Pratim veliki broj glumaca koji su davali jasne signale da su protiv Vučića. Meni bi to bilo sasvim OK, svatko ima pravo biti protiv njega, i ja sam bila. Sada nisam za ovo, konkretno sam vrlo za njega. Malo razmišljam pa kažem: pa državna firma Telekom financira sve serije i filmove u ovoj zemlji. A glumci, koje država direktno financira, objavljuju na svojim društvenim mrežama, uzbunjujući narod da ova država nije dobra. Rođaci, tko vam daje pare da vi lijepo živite (...) Tko je tu lud? Nemojte onda glumiti, ne uzimajte pare od države, idite i prosvjedujte protiv Vučića – kazala je, među ostalim, Karleuša u iznenadnom napadu agitacije za aktualnog srbijanskog predsjednika.


Naravno, sve ovo ne znači da mnogima i izvan Srbije omiljena pjevačica, možda već dogodine, neće opet zaigrati na kartu podrške LGBT i drugim manjinama. Ako ni zbog čega, onda zbog inzistiranja na razlici njezinog imidža u odnosu na Svetlanu Ražnatović Cecu, kao realno joj najveću konkurenciji na balkanskoj sceni.


Ceca, kao udovica ratnog zločinca i eksponenta velikosrpske miloševićevske politike, nazivana i "srpskom majkom", sigurno neće zalaziti na taj "teren", pa će Karleuša moći birati kad će opet koketirati s onima koji baš nešto i ne vole "vječnog predsjednika" i u Srbiji dominantne nacionalističke politike.


Nastavak komentara o Karleušinom obratu čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI