sve se dogodilo u trenu

Bujice nosile sve red sobom, ulicama Hadžića tekle rijeke vode: Jako nevrijeme pogodilo okolinu Sarajeva

Hronika 30.05.23, 09:33h

Bujice nosile sve red sobom, ulicama Hadžića tekle rijeke vode: Jako nevrijeme pogodilo okolinu Sarajeva
Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Nijaz Musić potvrdio je da je sinoć bilo kritično, te da su službe i u jutarnjim satima prisutne na terenu

 


U kasnim popodnevnim satima jučer obilne kišne padavine su pogodile područje općine Hadžići i došlo je do bujičnih poplava. Nadležne službe i jutros su na terenu.


- Bujice su bukvalno nosile sve pred sobom ulicama i putevima. U dosta prizemnih objekata i na putnim saobraćajnicama pričinjena je materijalna šteta - saopćeno je za N1 iz Operativnog centra Civilne zaštite Kantona Sarajevo.


Dodaju kako se sve odvilo jako brzo, a “da oni koji su sve uživo vidjeli – kažu da su ulicama tekle bukvalno rijeke”.


Pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Nijaz Musić potvrdio je da je sinoć bilo kritično, te da su službe i u jutarnjim satima prisutne na terenu.


- S tim da je sada dosta povoljnije. Imamo ulazak vode u nekoliko kuća, garaže i podrume, ali na tome se radi sa vatrogascima i ostalim službama civilne zaštite - rekao je za N1.


Podcrtava – službe će i dalje ostati na terenu.


Podsjetimo, i meteorolog Nedim Sladić upozorio je prije nekoliko dana da su ovakve situacije u Bosni i Hercegovini za očekivati u naredno vrijeme.


Podijelivši kartu koja prikazuje akumulirane količine padavina u Bosni i Hercegovini za period između 27. maja i prvog juna, Sladić je prije nekoliko dana naglasio da će u periodu pred nama biti poželjno pratiti i upozorenja nadležnih hidrometeoroloških službi.


Naime, tlo je već zasićeno vlagom, a veća količina padavina koje se javljaju u kratkom vremenskom periodu, kao i prethodnih dana, mogla bi uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih plavljenja.


- Prije drugog juna stabilizacije vremena, nažalost, još nema - zaključio je tom prilikom Sladić.

 

(N1/DEPO PORTAL/ad/Foto:Ilustracija)

BLIN
KOMENTARI