FOTO I VIDEO/ HAOS NA KOSOVU

Više od 40 pripadnika KFOR-a ozlijeđeno, Vučić optužuje Kurtija: 'Srbija neće dozvoliti pogrom, urazumite svoje čedo!'

Front 29.05.23, 23:08h

Vučić je rekao da "Srbija neće dopustiti progon i pogrom svog naroda na Kosovu" i zamolio zemlje Kvinte da "urazume svoje čedo", aludirajući na partnerski odnos Zapada prema Kosovu

 

 

Više desetaka vojnika mirovnih snaga NATO-a, koji su čuvali tri gradske vijećnice na sjeveru Kosova, ozlijeđeno je u ponedjeljak u sukobima sa srpskim prosvjednicima, dok je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za izazivanje sukoba optužio kosovskog premijera Albina Kurtija.


KFOR, mirovna misija na Kosovu pod vodstvom NATO-a, osudila je nasilje.


"Suprotstavljajući se najaktivnijim prosvjednicima, više vojnika talijanskog i mađarskog kontingenta KFOR-a bilo je predmetom ničim izazvanih napada i zadobilo je traumatske rane s prijelomima i opeklinama uslijed eksplozije zapaljivih naprava", stoji u priopćenju KFOR-a, prenosi Reuters.


Vučić je u izvanrednom obraćanju rekao da je u sukobima teže ranjeno troje Srba, kao i 41 pripadnik KFOR-a, među njima najviše pripadnika mađarskog i talijanskog kontingenta.


Optužio je kosovskog premijera Kurtija da je odgovoran za incidente i sukobe na sjeveru Kosova.


Predsjednik Srbije je rekao da su incidenti počeli kad je jedan pripadnik posebnih postrojbi kosovske policije ROSU, "a ne pripadnik KFOR-a", ispalio više hitaca u pravcu Srba, a jednog od njih pogodila su dva metka. Uslijedio je "odgovor Srba kamenjem i na druge načine“, dodao je Vučić.


On je rekao da "Srbija neće dopustiti progon i pogrom svog naroda na Kosovu" i zamolio zemlje Kvinte da "urazume svoje čedo", aludirajući na partnerski odnos Zapada prema Kosovu, prenosi Hina.


"Nadam se da nijedan nije životno ugrožen", rekao je Vučić, ustvrdivši da je za incidente "isključivo kriv Albin Kurti" i da je danima unazad upozoravao na njegove namjere, ali da nitko nije htio čuti i razumjeti ta upozorenja.


On je pozvao Srbe na Kosovu da ne ulaze u sukobe s NATO-om.


„Ne zato što sam ja ili bilo tko uplašen, već zato što je to ono što Kurti najviše želi - sukob Srba s KFOR-om“, rekao je Vučić.


Dodao je da su snage Vojske Srbije raspoređene "u skladu sa situacijom" i "na mjestima gdje mislimo da je to neophodno".


Vučić je najavio da će tijekom noći posjetit srbijanske vojnike, a za utorak ujutro u Beogradu najavio je sastanak s predstavnicima zemalja Kvinte - SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske i Italije.


Snage KFOR-a razbile su danas popodne skup prosvjednika okupljenih ispred zgrade općine Zvečan, a korišteni su suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima.

 

 

(FENA/ad)

BLIN
KOMENTARI