SPORNA LEKCIJA U UDŽBENIKU 'MOJA OKOLINA'

Ogorčeno pismo Naidi Hota-Muminović: Poštovana ministrice, Romi nisu pagani koji se u proljeće kupaju u vodi!

Hronika 29.05.23, 21:27h

Ogorčeno pismo Naidi Hota-Muminović: Poštovana ministrice, Romi nisu pagani koji se u proljeće kupaju u vodi!
To da se Romi “kupaju u vodi sa cvijećem”, autorica je jedino mogla “naučiti” gledajući film “Dom za vješanje”

 

 


Obraćam Vam se kao roditelj, novinar i aktivista za ljudska prava, a povodom lekcije koja se nalazi u udžbeniku “Moja okolina” za III razred osnovne škole, autorice Zinaide Livnjak... Ovim riječima svoje obraćanje ministrici predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja u Kantonu Sarajevo Naidi Hota-Muminović počinje Dalibor Tanić, kako za sebe kaže, novinar, aktivista i roditelj.


On dalje navodi:


U lekciji gdje se obrađuje tema “vjerski praznici”, spominju se pravoslavni, muslimanski i jevrejski vjerski praznici, a u uvodu u lekciju stoji:
U našoj zemlji žive ljudi različitih religija (vjera). Lijepo je poštovati narode drugih vjera i njihove praznike. Praznik svoje vjere obilježavamo sa svojom porodicom.


Ovo je zaista lijepo, jer ohrabruje djecu da govore i uče o vjerskoj različitosti i bogatstvu u kojem živimo.


Lekcija bi vjerovatno bila dobra da autorica u lekciji, koja govori o vjerskim praznicima, nije uvrstila i praznike koji su po njenom slobodnom mišljenju i mišljenju recenzenata i urednica, romski vjerski praznici!

   
Poštovana ministrice, Đurđevdan i Aliđun/Ilindan nisu vjerski praznici, već tradicionalni. Romska religija ne postoji. Romi, ne samo u BiH, već u čitavoj Evropi su i muslimani, i katolici, i pravoslavci.


Nejasno je zašto se ovi praznici predstavljaju kao vjerski, a zapravo su tradicionalni, a nisu ni svojstveni svim Romima. Ovo je eklatantan primjer stereotipa i bespotrebne mistifikacije jednog naroda.


To da se Romi “kupaju u vodi sa cvijećem”, autorica je jedino mogla “naučiti” gledajući film “Dom za vješanje”.

 

lekcija-moja-okolina-vjrski-praznici


Podsjećam Vas da su Romi etnička zajednica koja duboko poštuje i praktikuje sve tri dominantne religije u Bosni i Hercegovini. Među Romima žive vjernici i oni koji to nisu. Porazno je što ova lekcija naše najmlađe učenike i učenice uči da su Romi pagani koji se u proljeće kupaju u vodi!


Aliđun, odnosno Ilindan (2. avgust) koji se spominje u lekciji, za Rome je mnogo značajniji kao Porajmos ili Samudaripen. Ovo je termin kojim Romi širom Evrope označavaju genocid koji je počinjen nad njima u Drugom svjetskom ratu. O tome, možda, nekom drugom prilikom.


Od Vas kao resorne ministrice tražim da se ova lekcija rediguje i da se u ovom obliku ne nađe ponovo u školskoj 2023/2024. godini. Upravo je ovo razlog zašto pišem pred sami kraj školske godine. Imaćete dovoljno vremena do početka nove školske godine da djelujete, pokažete odgovornost i razumijevanje za posljedice koje proizilaze iz lekcija kao što je ova.


Ako neki budući autor, ili autorica sa više znanja i senzibiliteta, bude htio da u lekciji o vjerskim praznicima uključi i Rome, biće najbolje da ih predstavi kao jedinstvene, jer su narod koji slavi i Bajram, i Vaskrs i Uskrs - poručuje na kraju svog kritičkog obraćanja Dalibor Tanić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI