poslovna prilika

Domaća kompanija traži vozača i nudi platu od 3.000 KM, ali nema mjesta čuđenju...

Biznis Klub 29.05.23, 16:27h

Domaća kompanija traži vozača i nudi platu od 3.000 KM, ali nema mjesta čuđenju...
Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage. Uzrok tome treba tražiti u iznosu plata koju bh. kompanije nude, a koja ne može pokriti troškove života koji ubrzano rastu

 

Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage

 

Kompanija Green Light d.o.o. iz Tešnja objavila je oglas za vozača. Ovo samo po sebi i ne bi bilo vijest da u oglasu nije navedeno kako je plata za ovo radno mjesto 3.000 KM što je svakako mnogo više u odnosu na prosječne plate u Bosni i Hercegovini.


Oglas je raspisan za posao vozača C1 kategorije u međunarodnom saobraćaju.


“Ukoliko posjedujete vozačku dozvolu C1 kategorije, odgovorni ste i motivisani za rad, pozivamo Vas da se pridružite našem timu! Nudimo rad u stabilnom okruženju, uz stalnu mogućnost napredovanja”, navedeno je u oglasu.


Iako na prvi pogled visina plate djeluje iznenađujuće, treba imati na umu da je u Bosni i Hercegovini u posljednjih nekoliko godina zavladao nedostatak radne snage.


Uzrok tome treba tražiti u iznosu plata koju bh. kompanije nude a koja ne može pokriti troškove života koji ubrzano rastu.


S druge strane, i velike evropske ekonomije poput Njemačke u koju radnici iz Bosne i Hercegovine odlaze već decenijama, muku muče s pronalaskom kvalifikovane radne snage što otvara prostor za dobru zaradu stranim radnicima.


Tako Bosnu i Hercegovinu posljednih godina masovno napuštaju radnici koji platu zarađuju u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj… što za posljedicu ima činjenicu da domaće kompanije kao najveći izazov trenutno navode pronalazak kvalitetnih radnika.


Inače, Green Light d.o.o, kako se navodi na njihovoj web stranici, nudi usluge prijevoza robe, carinskog zastupanja i carinjenja robe u uvozu, izvozu i tranzitu, skladištenja robe, posredovanja kod transportnog osiguranja te usluge poslovnog savjetovanja u vezi transportno-logističke tematike. Nude rješenja za kompletan paket logističkih usluga, mjesečno imaju 2.750 klijenata i 3.320 transporta te upošljavaju preko 100 ljudi.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI