trkačke dionice smrti

Sarajevski Fast & Furious – Grad u kojem se umire na pješačkom

Hronika 29.05.23, 14:42h

Sarajevski Fast & Furious – Grad u kojem se umire na pješačkom
Danas će oni koji su odgovorni pomalo prebacivati krivicu jedni na druge. Svi će biti krivi, samo ne oni. No, oni koji žive u Sarajevu znaju da je 50 metara od Marijin Dvora gdje se već decenijama utrkuju sarajevski Vin Dieseli koji od svojih automobila prave svemirske brodove policijska stanica. Policijska stanica, ona glavna u Općini Novo Sarajevo je i 500 metara “nizvodno”

 

 

Izvor: N1

Piše: Alen Altoka

 

Prisustvo policije nije bilo pojačano u petak na potezu od Skenderije do Marijin Dvora, a nije bilo pojačano ni posljednjih 30 godina na istoj relaciji koja “trkačima” služi za pokazivanje konjskih snaga.


Oni koji žive u Sarajevu i koji su se nekad oko ponoći naročito petkom i subotom našli baš tu gdje je život izgubila predivna mlada djevojka morali su biti svjedoci sarajevskih automobiliskih duela u Fast & Furious stilu. Još od “napucanih” Golfova i hamburgera kod Trovača tu se turira, drifta, gasa, startuje, a pitanje je vremena bilo kada će se početi i ubijati.


Danas će oni koji su odgovorni pomalo prebacivati krivicu jedni na druge. Svi će biti krivi, samo ne oni. No, oni koji žive u Sarajevu znaju da je 50 metara od Marijin Dvora gdje se već decenijama utrkuju sarajevski Vin Dieseli koji od svojih automobila prave svemirske brodove policijska stanica. Policijska stanica, ona glavna u Općini Novo Sarajevo je i 500 metara “nizvodno”.


Onaj ko je bio u Sarajevu zna da je to grad viosko uznapredovale saobraćajne nekulture. Nemoguća misija je da vam neko stane na pješačkom, djeca idu u školu “preskačući” vozila parkirana po trotoarima i zelenim površinama, gužve postaju nepodnošljive, vozači vrlo nervozni.


Potez od Marijin Dvora do Skenderije nije jedina trkačka dionica u glavnom gradu. Već decenijama, dok neko ne pogine, tačnije rečeno, dok nekoga ne ubiju sarajevski Vin Dieseli trkaju se i na dionici od Socijalnog do Čengić Vile. Naročito ljeti, na skupim sportskim motorima, drndaju po cijelu noć. Sarajevskoj policiji nije pošlo za rukom da ih uspore i zaustave. Sve dok neki “dizelaš” u svome mahnitom pohodu ne ubije neko nevino biće.


Priča se ponavlja kao i trke. Neko na pješačkom prelazu izgubi život jer je krenuo u prodavnicu, vraćao se iz škole, šetao sa djetetom, vlast ispriča priču o pooštravanju mjera, policajci sedam dana pojačaju prisustvo, trčkači čekaju na ponovni start.


Koliko su bahati najbolje pokazuje činjenica da ih je noć nakon tragičnog događaja u centru Sarajeva 18 isključeno iz saobraćaja jer su vozili pijani, deset ih je vozilo bez vozačke. Koliko ih nisu stigli zaustaviti?


Sarajevo je opasan grad za živjeti i biti. Grad u kome ubice za volanom svako malo u crno zaviju i unište. Gdje roditelji vode djecu u školu do osmog razreda. Grad koji nema plan kako popraviti, kako spriječiti, kako zaustaviti.


Danas, kada sjednete za volan, krenite od sebe, pustite pješaka da pređe preko zebre, ne svirajte onom ispred što se nije ispalio na prvi treptaj zelenog, dozvolite da se neko uključi u saboraćajnu traku bez da dodate gas kako ne bi bio ispred vas. Prije nego napišete komentar na Facebooku razmislite kako se vi ponašate i kako doprinosite.


Još jedna mlada nevina duša otišla je u kišno, sivo sarajevsko nebo, a nije trebala. Njen pogled i onaj široki osmijeh koji smo svi vidjeli na društvenim mrežama neka vam bude u glavi, neka bude opomena da budete bolji i odgovorniji. Nismo je trebali tako upoznati. Bila je predodređena za ljepše stvari i priče. Na tom je licu još milion puta trebao da zablista taj iskren smijeh. Da nije bila u gradu u kome se tako često umire na pješačkom.

 

(DEPO PORTAL/jk)

BLIN
KOMENTARI