za početak takmičenja u Zavidovićima i Sarajevu

Sportske igre mladih u 46 bh. gradova: Počela 13. sezona najljepše sportske priče u BiH!

Sport 28.05.23, 18:00h

Sportske igre mladih u 46 bh. gradova: Počela 13. sezona najljepše sportske priče u BiH!
U narednim danima Plazma Sportske igre mladih održat će Dan sporta u Ilijašu, Srebrenici, Gračanici, Ljubuškom i Mostaru, kao i takmičenja u timskim sportovima u Gradačcu, Banovićima, Živinicama, Zvorniku, Širokom Brijegu

 

 


Plazma Sportske igre mladih novu takmičarsku sezonu započele su takmičenjima u Zavidovićima i Sarajevu, a ove godine sportske i edukativno-zabavne aktivnosti planirane su u 46 bh. gradova.


Uvod u ovogodišnja takmičenja bile su sportsko-edukativne radionice održane u partnerstvu sa Fondom za zaštitu okoliša FBiH, na kojima su dječaci i djevojčice imali priliku učiti o zaštiti životne sredine. Radionice su dio projekta „Zero Waste - budi dio igre, čuvajmo našu planetu", kojeg Plazma Sportske igre mladih sprovode u saradnji sa kompanijom Coca-Cola.


- Izuzetno smo sretni zbog svih postignuća u prethodnim godinama. Uspješno realizovane aktivnosti i broj učesnika svakako su nam najveći podsticaj da iz sezone u sezonu budemo bolji. Zahvalni smo i našim sponzorima i partnerima, koji su prepoznali značaj i važnost našeg projekta, te su godinama uz nas. Ove godine ćemo sa Košarkaškim savezom BiH, a pod pokroviteljstvom FIBA-e, biti dio kampanje 'Njen svijet, njena pravila' (#HWHR), kroz koju ćemo promovisati žensku košarku i poticati što veći broj djevojčica da se prijave na košarkaška takmičenja - ističe Haris Deliahmetović, predsjednik Organizacijskog odbora SIM BiH.

 

sportske-igre-mladih-2023-2


Sa višegodišnjim specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, na terenima širom države Igre promovišu olimpijske vrijednosti, prijateljstvo, poštovanje različitosti i fair play, a pokrovitelj regionalnih takmičenja i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta.


- Održali smo regionalna takmičenja u pojedinačnim sportovima, u prethodnim danima počela su i takmičenja u timskim sportovima. Sredinom juna očekuje nas ceremonija Svečanog otvaranja, koja će ove godine biti održana u Novom Travniku. Nakon takmičenja u 46 gradova/općina širom naše zemlje, očekuje nas Veliko finale u Sarajevu početkom jula, te Međunarodna završnica u Splitu krajem augusta - poručuje Haris Deliahmetović.


Banja Luka, Zenica, Bijeljina, Tuzla, Sarajevo i Mostar bili su domaćini regionalnih turnira u šahu i stonom tenisu, a pobjednici turnira su se plasirali na Veliko finale u Sarajevo. Na prvom ovogodišnjem Coca-Cola Cup-u u malom nogometu u Zavidovićima, u konkurenciji dječaka slavila je ekipa „Mladost Krivaja“, koja je u finalnoj utakmici savladala ekipu „AS Roma“. U konkurenciji djevojčica pobjednice su bile djevojčice iz ekipe „ŽNK Krivaja“. Zavidovići su bili domaćin i prvog Pili Cup-a u malom nogometu za najmlađe SIM-ovce, a najspretniji i najsretniji su bili dječaci iz ekipe „ŠF Napredak 2012“.


Najmlađi učesnici i ove godine imat će se priliku takmičiti u igri između dvije vatre i atletici kroz posebnu turneju – m:tel Dan sporta, koja će biti održana u 15 gradova/općina. Na ovaj način Igre žele potaknuti djecu da se od najranije dobi bave sportskim aktivnostima, te da se kroz jedan nenastavni dan dobro zabave sa vršnjacima.

 

sportske-igre-mladih-2023-3


Općina Novo Sarajevo bila je domaćin prvog m:tel Dana sporta u 2023 godini. Preko 1.200 dječaka i djevojčica došlo je u sportsku dvoranu „Goran Čengić“ u pratnji svojih učitelja i učiteljica, a posebno oduševljenje izazvao je dolazak prvotimaca FK Sarajevo – Dala Varešanovića i Đanija Salčina, i FK Željezničar – Aleksandra Kosorića i Nedima Mekića.


Nogometaši su sa mališanima odigrali i revijalnu utakmicu u igri između dvije vatre, što je bila jedinstvena prilika da zajedno nastupe bordo i plavi momci, a podršku je svojim dolaskom pružio i načelnik Općine Novo Sarajevo, dr. Hasan Tanović. Nakon svečanog dijela i paljena plamena, u sportskoj dvorani održana su takmičenja u Moja kravica Cup-u u igri između dvije vatre, dok su na stadionu Grbavica snage odmjerili najmlađi atletičari. Medalje su otišle u OŠ „Malta“, OŠ „Hrasno“, OŠ „Grbavica I“ i OŠ „Grbavica II“.


U narednim danima Plazma Sportske igre mladih održat će Dan sporta u Ilijašu, Srebrenici, Gračanici, Ljubuškom i Mostaru, kao i takmičenja u timskim sportovima u Gradačcu, Banovićima, Živinicama, Zvorniku, Širokom Brijegu.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI