(NE)IZVJESNA BUDUĆNOST

Nagađa se da će GPT-5 biti inteligentniji od ljudi... Kada stiže i šta bi sve mogao imati?

Tehno 28.05.23, 16:46h

Nagađa se da će GPT-5 biti inteligentniji od ljudi... Kada stiže i šta bi sve mogao imati?
AGI bi vjerojatno bilo teško kontrolirati, a on bi mogao poremetiti odnose snaga u svijetu, stvoriti prijetnje kibernetičkoj sigurnosti i vjerojatno čak dovesti do stvaranja visoko naprednog, autonomnog oružja

 


Izvor: Index.hr
Piše: Nenad Jarić Dauenhauer


 
Prema izvještajima početkom godine, GPT-5, nasljednik velikog jezičnog modela GPT-4 koji pokreće ChatGPT i Bing, mogao bi stići prije kraja 2023. ili početkom 2024.


OpenAI, kompanija koja je razvila ChatGPT, najavljivala je da bi mogla završiti obuku GPT-5 do prosinca.


Apel da se uvede moratorij na razvoj AI-ja


U međuvremenu je Future of Life Institute (FLI), neprofitna organizacija koja se bavi etičkim i društvenim implikacijama napredne tehnologije, 29. ožujka 2023. objavio otvoreno pismo kojim je zatraženo uvođenje moratorija na razvoj AI-ja. Pismo je inicijalno potpisalo više od 1000 tehnoloških lidera (do sada 27.565), istraživača i drugih ljudi bliskih tehnologiji, uključujući Elona Muska, Stevea Wozniaka, Andrewa Yanga i druge.


U pismu su pozvali na šestomjesečnu pauzu u razvoju AI sustava moćnijih od GPT-4 i upozorili na "nekontroliranu utrku" za razvoj i primjenu sve moćnijih digitalnih umova koje nitko - čak ni njihovi tvorci - ne može razumjeti, predvidjeti ili pouzdano kontrolirati. Ustvrdili su da takvi AI sustavi predstavljaju "duboke rizike za društvo i čovječanstvo" i da bi mogli dovesti do katastrofalnih posljedica kao što su ratovi, diktature, dezinformacije, manipulacije i gubitak ljudskog dostojanstva.


GPT-5 se navodno još ne trenira


Direktor OpenAI-ja Sam Altman izjavio je nakon toga, sredinom travnja, da se GPT-5 za sada još ne trenira.


Štoviše, u nedavnom svjedočenju pred američkim Kongresnim odborom za pravosuđe o mogućnostima i rizicima umjetne inteligencije pozvao je zakonodavce da reguliraju umjetnu inteligenciju i predložio stvaranje nove državne agencije koja bi licencirala i testirala najmoćnije AI modele. Također je upozorio na moguće zloupotrebe tehnologije kao što je ChatGPT za širenje dezinformacija, emocionalnu manipulaciju i ciljanje dronovima.


Najava AGI-ja?


Unatoč tome, svi se slažu da OpenAI zasigurno neće odustati od razvoja GPT-5 ili barem od unapređivanja postojećeg modela GPT-4 u verziju 4.5.


U međuvremenu, po tehnološkim stranicama, blogovima i društvenim mrežama šire se manje ili više informirana nagađanja o tome kakva bi sve svojstva mogao imati GPT-5. Budući da je riječ o špekulacijama, treba ih uzeti s rezervom, odnosno sa zrnom soli, premda to ne znači da su neostvarivi SF.


Među ostalim, neki autori špekuliraju da bi GPT-5 mogao imati svojstva umjetne opće inteligencije (AGI) ili barem neke njezine ozbiljne naznake.


Razvoj modela GPT


Za bolje razumijevanje mogućih potencijala modela GPT-5 podsjetimo ukratko kako su se razvijali njegovi prethodnici.


GPT-1 (Generative Pre-trained Transformer 1) bio je prvi veliki jezični model (LLM) iz serije GPT koji je kompanija OpenAI razvila 2018. To je bio jezični model temeljen na tzv. transformer arhitekturi, a treniran je na golemom skupu podataka BooksCorpus. Imao je oko 117 milijuna parametara, odnosno varijabli čije se vrijednosti prilagođavaju tijekom obuke da bi se ustanovilo kako su se ulazni podaci transformirali u željeni izlaz; primjerice, parametri mogu biti težine veza u umjetnoj neuronskoj mreži. To je za to vrijeme bio impresivan broj premda daleko manji nego u kasnijim verzijama. OpenAI s tim modelom nije izlazio u javnost.


OpenAI je 2019. razvio GPT-2 koji je imao 10 puta više parametara i podataka od prethodnika. Bio je to vrhunski LLM tog vremena.


OpenAI je u 2020. predstavio GPT-3, međutim, javna probna verzija objavljena je tek 30. studenog 2022. Od tada je više od 300 aplikacija počelo koristiti GPT-3 za razne funkcije kao što su pretraživanje, razgovor, dovršavanje teksta, izrada koda i sl. S ukupno 175 milijardi parametara, GPT-3 postao je jedan od najvećih jezičnih modela. Budući da je pokazao sposobnost generiranja vrlo koherentnih i prirodnih tekstova te rješavanja različitih jezičnih zadataka s iznimnim rezultatima, digao je veliku prašinu i privukao 100-tinjak milijuna korisnika u samo dva mjeseca, što ga je učinilo najbrže rastućom online aplikacijom u povijesti.


Prava prekretnica bio je GPT-3.5, koji je postao temelj ChatGPT-ja. On je razvijen 2021., a krajem prošle godine osvojio je svijet. Harvard Business Review opisao ga je kao "točku prekretnicu" za AI.


GPT-4, model koji je ChatGPT-ju osigurao veću točnost i smanjio haluciniranje, odnosno stvaranje krivih i štetnih rezultata, pokrenut je početkom 2023. To je veliki multimodalni model (koji prihvaća tekstualne i slikovne ulaze i stvara tekstualne izlaze), a može rješavati teške probleme s većom točnošću od bilo kojeg ranijeg modela zahvaljujući širem općem znanju i naprednim sposobnostima rješavanja problema. GPT-4 ima značajno dulju kratkoročnu memoriju od prethodne verzije GPT-3.5. Dok GPT-3.5 može pratiti razgovore do oko 8000 riječi, GPT-4 može zapamtiti do 64.000 riječi, što mu omogućuje generiranje točnijih i koherentnijih odgovora tijekom duljih razgovora ili tekstualnih ulaza. GPT-4 je vjerojatno treniran pomoću trilijuna riječi teksta i mnogo tisuća moćnih računalnih čipova, a proces je koštao više od 100 milijuna dolara. On također može povlačiti tekst s web stranica kada mu se u upitu podijeli URL. Dostupan je putem API-a i za premium korisnike ChatGPT-ja.


Nastavak teksta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI