FOTO/ OBILJEŽENA GODIŠNJICA

Masakr u ulici Ferhadija prije 31 godinu, nikad ga nećemo zaboraviti: Na današnji dan ubijeno je 26 građana Sarajeva

Hronika 27.05.23, 12:32h

Sarah Ahmetovski unuka je Hatidže Salić, koja je poginula u ulici Ferhadija prije 31 godinu. Nije imala priliku da je upozna, rođena je poslije rata u BiH. O majki joj pričaju njena majka i rodica

 


Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti, obilježena je 31 godina od ubistva 26 građana Sarajeva u ulici Ferhadija, koje je počinio agresor tokom opsade Sarajeva. Bio je to prvi i jedan od tri najveća masakra građana Sarajeva u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u periodu od 1992. do 1995. godine.


Ministrica rada, socijalne politike, raseljenih lica i izbjeglica Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković istaknula je da je u tom masakru ubijeno 26 osoba, a 108 je ranjenih sugrađana te pred spomen pločom poginulima kazala da njihova žrtva nikad neće biti zaboravljena.   


Predsjednica Unije civilnih žrtava rata KS Sanida Karović u izjavi novinarima naglasila je važnost obilježavanja takvih datuma, kao i procesuiranje počinilaca zločina.


- Nažalost, 31 godinu poslije patnje koju smo preživjeli, bez struje, vode i plina gdje smo se borili a znali smo da iza svakog ćoška vreba opasnost od snajpera i granate, živimo u vremenu kad za ovaj zločin nije niko odgovarao. Poruka sa ovog mjesta Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, zašto ne procesuirate ratne zločince. Stotine civilnih žrtava rata dalo je iskaze, svjedočilo. Umiru žrtve, a ne dobiju moralnu satisfakciju. To je rana koja jako boli - kazala je.


Sarah Ahmetovski unuka je Hatidže Salić, koja je poginula u ulici Ferhadija prije 31 godinu. Nije imala priliku da je upozna, rođena je poslije rata u BiH. O majki joj pričaju njena majka i rodica.


- Svake godine, na današnji dan, dolazim na mjesto gdje je stradala. Nikad nećemo zaboraviti što se desilo. Treba podsjećati na zlo koje se dogodilo, da se nikad nikome takvo što ne ponovi - kazala je.


Na mjestu stradanja cvijeće su položili članovi porodica i prijatelji ubijenih, kao i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Goran Behmen u ime člana Predsjedništva Denisa Bećirevića, ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar u ime Vlade Federacije BiH te delegacije ostalih predstavnika vlasti, udruženja i građani.


Upriličen je i prigodan umjetnički program, a nastupili su Gudački kvartet Muzičke akademije Sarajevo i glumac Amar Selimović.

 

(FENA/ad)