Scena MESS

U Pozorištu mladih Sarajevo održana premijera predstave 'Gidionov čvor'

Kultura 25.05.23, 10:49h

U Pozorištu mladih Sarajevo održana premijera predstave 'Gidionov čvor'
U predstavi „Gidionov čvor“ igraju Selma Alispahić i Džana Džanić. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić

 

 

U Pozorištu mladih Sarajevo u srijedu je upriličena premijera koprodukcijske predstave „Gidionov čvor“, u režiji Selme Alispahić. Radi se o novom projektu realizovanom u koprodukciji Scene MESS, Pozorišta mladih Sarajevo i Udruženja „Intermezzo“. Publika će imati priliku tu predstavu pogledati na repriznim izvođenja već u petak i subotu, 26. i 27. maja.
 

U predstavi „Gidionov čvor“, rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas. Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikad više ne mogu biti iste. Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.
 

Rediteljica predstave i glumica Selma Alispahić, povodom premijere predstave rekla je da je predstava 'Gidionov čvor' nastala iz duboke ljudske i umjetničke potrebe da se govori o onome o čemu se previše šuti.
 

- U svijetu koji nas sve više udaljava od emocija i otuđuje jedne od drugih ovo je umjetnički čin, koji je prilika da se pogledamo u oči i približimo jedni drugima kroz priču o onome što je najdragocjenije u našem društvu, a to su naša djeca. Mislim da je svako u publici svim svojim bićem bio dio priče koju smo ispričali i na taj način podsjetili da je teatar najljepši i najdjelotvorniji put ka izlječenju društva u cjelini. Večeras smo bili upuceni jedni na druge, potrebni jedni drugima. Vjerujem da će poslije ove predstave roditelji više grliti svoju djecu, nastavnici više obratiti pažnju na našu djecu, a da će djeca shvatiti da smo tu za njih, zbog njih - rekla je.  
 

Njena partnerica u toj predstavi, glumica Džana Džanić, objašnjavajući zbog čega su se odlučili za taj projekt i taj tekst kaže da ta predstava nema namjeru da podučava.
 

- Predstava je poziv na buđenje, vapaj, molba i molitva za bolje dane - kazala je. 
 

U predstavi „Gidionov čvor“ igraju Selma Alispahić i Džana Džanić. Muziku za predstavu je radio Zoran Predin, dramaturg predstave je Adnan Lugonić, a za kostimografiju i scenografiju zadužena je Edna Slipčević. Rediteljica predstave je Selma Alispahić. 
 

- Karte za reprizna izvođenja su dostupne u prodaji, a prodaja karata se vrši na blagajni Pozorišta mladih Sarajevo svakim radnim dan od 12 do 14 sati, te nedjeljom od 9 do 11 sati. Rezervacije karata su moguće na broj telefona: +387 33 442 572, kao i preko Facebook i Instagram stranice Pozorišta mladih Sarajevo. Rezervisane ulaznice se moraju preuzeti 24 sata prije početka predstave. Sve aktivnosti J.U. MES moguće je pratiti putem Facebook i Instagram profila Festivala MESS, te na web stranici Festivala MESS - saopćio je MESS.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI