ko je u problemu?

Zakon o kleveti RS neće uticati samo na novinare: Tiče se svega što pišete na društvenim mrežama

Mediji 23.05.23, 17:45h

Zakon o kleveti RS neće uticati samo na novinare: Tiče se svega što pišete na društvenim mrežama
Na kraju je još istakla da nakon Vladinog usvajanja, zakon ide u NSRS, pa u Vijeće naroda – a ako bude usvojen, mi smo u problemu

 

O kriminalizaciji klevete u RS-u Ljiljana Smiljanić, iz Kluba novinara Banja Luka kaže kako su novinari napustili prvu održanu javnu raspravu o ovoj temi, u Banjoj Luci. Navela je kako su vidjeli tad nisu bili prisutni članovi radne grupe koja je pisala nacrt zakona, prenosi Federalna.ba.

 

- Mi i dalje ne znamo ko su članovi te radne grupe – iako smo to pitanje postavljali i prije javnih rasprava - istakla je Smiljanić za federalna.ba i dodala kako još nije kasno da se zakon povuče iz procedure – Vlada može da se predomisli.

 

Simptomatično je to, podsjeća ona, što raspravi nisu prisustvovali sudije i tužioci. Problematičan je bio termin održavanja – 10 ujutro, vrijeme kada oni rade. Pojedini advokati su došli, dodaje, ali su morali prilagoditi svoje obaveze.

 

- Nije samo stvar da će taj zakon utjecati na novinare i slobodu medija, on će utjecati uopće na slobodu govora – na svakog građanina u ovoj državi, na statuse na Facebooku, Twitteru, videa na Youtubeu, na komentare na društvenim mrežama koje građani sada slobodno pišu, kojima kritikuju predstavnike vlasti, funkcionere, poslodavce - upozorila je Smiljanić.

 

Ona je kazala kako bi Vlada RS-a sada trebala razmotriti sugestije iznesene na javnim raspravama, a zatim eventualno usvojiti prijedlog zakona – sa uvaženim sugestijama ili bez njih: „Igrom slučaja sam prisustvovala javnoj raspravi kada je usvajan ovaj Krivični zakon. Tada je novinarska zajednica predlagala novo krivično djelo – napad na novinare, gdje bi procedure bile mnogo brže. Ta je inicijativa odbačena“. 

 

Na kraju je još istakla da nakon Vladinog usvajanja, zakon ide u NSRS, pa u Vijeće naroda – a ako bude usvojen, mi smo u problemu.

 

Dodala je i kako smo svjedoci da predsjednik RS-a Milorad Dodik najavljuje sjednice NSRS-a, o čemu će zastupnici raspravljati – i da to tako i bude.

 

(DEPO PORTAL/af)

BLIN
KOMENTARI