objavljeni rezultati žirija

Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu je Bojan Stojčić

Kultura 18.05.23, 19:36h

Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu je Bojan Stojčić
Postupak evaluacije i odluka žirija nisu bili nimalo laki jer je ove godine na otvoreni poziv pristiglo 36 aplikacija.

 

 


Dobitnik Zvono nagrade za 2023. godinu je Bojan Stojčić, a troje finalista su Katarina Gotić, Denis Haračić i Farah Hasanbegović. Rezultat je to žirija koji je u petak, 12. maja 2023. godine, zasjedao u KRAK-u, a kojega su činili kustos Mladen Banjac (Banjaluka), umjetnica Yvonne Petkus (Bowling Green, SAD) i kustosica Claudia Zini (Trento, Sarajevo).

 

Postupak evaluacije i odluka žirija nisu bili nimalo laki jer je ove godine na otvoreni poziv pristiglo 36 aplikacija.

 

Zbog kvalitete, žiri je bio suočen sa dilemom pri valorizaciji, te u pravcu svođenja na četvoro umjetnika-finalista. U konačnici, svoju odluku žiri je potkrijepio tekstualnim objašnjenjem:

 

„Žiriranje Zvono nagrade za 2023. godinu, predstavljao je izazovan zadatak zbog visoko kvalitetnih pristiglih radova svih 36 aplikacija. U konačnici, finalisti Katarina Gotić, Denis Haračić, Farah Hasanbegović i Bojan Stojčić, odabrani su na osnovu ubjedljivosti njihovog rada, kao i različitosti ideja i medija koje predstavljaju. Pri odabiru, vodili smo se također i potencijalnom mogućnošću da njihov rad pokrene umjetnički dijalog u okviru finalne izložbe. Ipak, rad i iskustvo glavno-nagrađenog, Bojana Stojčića, osobito se izdvajao. U rasponu od nešto duže od decenije, Stojčić je demonstrirao nepokolebljivu posvećenost svojoj praksi, konstantno kreirajući rad vrhunske kvalitete i kontinuiranog rasta. Njegova predanost i razvoj, evidentni u radu sa kojim se prijavio za Nagradu, su izvanredni. Stojčićevo umijeće da humor koristi za ozbiljnu kritiku društva, i njegove vještine da kreira različite forme smislene povezanosti, izdvaja ga od ostalih finalista. Zbog svega navedenog, žiri sa uzbuđenjem proglašava Bojana Stojčića nosiocem te časti.“ 

 

KRAK centar kao platforma za afirmaciju umjetnosti i savremene kulture, posebno je sretan što će i ove godine imati priliku da kroz žanrovsku i medijalnu raznolikost kod četvoro odabranih finalista, ali i kroz njihovu tematsku zainteresiranost, ponudi izložbu koja bi bila zalog kvalitetnoj reprezentaciji mladih umjetnika i umjetnica u našoj zemlji ali i van nje. Izložba će uslijediti u drugom dijelu godine i već je izvjesno da će je kustoski zamisliti i obraditi Adna Muslija.

 

(Krak, DEPO PORTAL/mr)

 

 

BLIN
KOMENTARI