DUŠKA JURIŠIĆ UPOZORAVA

Hoće li vlast u Kantonu Sarajevo zabiti sebi autogol?! Opasan zakon kojim se žele 'disciplinirati' mediji...

Mediji 17.05.23, 20:52h

Hoće li vlast u Kantonu Sarajevo zabiti sebi autogol?! Opasan zakon kojim se žele 'disciplinirati' mediji...
Sada je već jasno da se mediji ne mogu disciplinirati Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nadam se da vlasti u Kantonu Sarajevu nisu spremne na takav autogol..., naglasila je Duška Jurišić

 

 

 

 

Nakon što je Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Nacrt zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, a čije je djelovanje, između ostalog, prošireno i na online sferu te bi se njime regulisalo i "širenje lažnih vijesti", brojni stručnjaci su upozorili da bi se ovakav zakon mogao zloupotrebljavati.


Naime, ovakav zakon, kako se upozorava, mogao bi, između ostaloga, poslužiti i kao alat za obračunavanje sa neistomišljenicima. Stoga ga već sada mnogi porede na neki način sa zakonom koji dekriminalizacijom klevete nastoji usvojiti Narodna skupština Republike Srpske.


O tome se oglasila i Duškom Jurišić, zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja je na svo Facebook profilu upozorila da bi usvajanjem ovakvog zakona vlast u kantonu Sarajevo sama sebi zabila autogol!


- Smatram da se pitanje iznošenja i prenošenja lažnih vijesti putem online medija, portala, društvenih mreža itd. treba riješiti posebnim zakonom, a ne Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.


Rasprava u medijima, koja je počela nakon što je Vlada Kantona Sarajevo prihvatila Nacrt Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira na području Kantona Sarajevo, pokazuje koliko je važno regulisati i pitanje transparentnosti vlasništva nad online medijima. S pitanjem vlasništva, uredilo bi se i pitanje odgovornosti za objave vijesti, komentara i drugih sadržaja.


Javna mjesta mogu biti ulice, trgovi, javni putevi, parkovi, izletišta, stadioni, dvorane itd, ali se ovim Zakonom kao javna mjesta ne mogu definirati mediji.
Član 30. predloženog Zakona ne bi trebalo da se primjenjuje na sadržaje koji se odnose na kritiku vlasti, javnih ličnosti i pojedinaca, te generalno na procesuiranje medijskih sadržaja.


Najbitnije je da li se nekim neistinitim sadržajem povrjeđuje društveno i opće dobro, a ne prava pojedinca, koja su zaštićena Zakonom o zaštiti od klevete.


Ministar unutarnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica pokazao je zainteresovanost da čuje prijedloge, primjedbe i sugestije građana, nevladinih organizacija, novinara i državnih institucija prije nego što nacrt Zakona bude stavljen na dnevni red Skupštine Kantona Sarajevo. Sada je već jasno da se mediji ne mogu disciplinirati Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira. Nadam se da vlasti u Kantonu Sarajevu nisu spremne na takav autogol..., naglasila je Duška Jurišić.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI