U 86. GODINI

Napustio nas Hasan Fazlić, jedan od najvećih bh. karikaturista

Kultura 25.04.23, 15:11h

Napustio nas  Hasan Fazlić, jedan od najvećih bh. karikaturista
Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine


Jedan od najvećih karikaturista BiH Hasan Fazlić preminuo je u 86. godini, prenosi RTV Slon.


Rođen je u Lipnici 8.10.1937. godine kao prvo od ukupno osmero djece u porodici rudara Juse Fazlića.


Do preseljenja u Tuzlu živio je u roditeljskoj kući. U Tuzli je završio nižu gimnaziju, a poslije nje i Industrijsku školu – odsjek elektromehanike. Poslije završene srednje škole zaposlio se u Rudniku lignita Lipnica na poslove održavanja elektrouređaja i elektroinstalacija, odnosno poslove jamskog električara.


Prilikom obavljanja tih poslova, na ugljenim zidovima crtao je karikature svojih pretpostavljenih poslovođa, smjenovođa i upravnika, što je kod njih, umjesto ljutnje, izazvalo opće simpatije. Za vrijeme školovanja u nižoj gimnaziji, osnove likovnog obrazovanja Fazlić je učio kod poznatog slikara Dragiše Trifkovića i vajara Franje Ledera. Kasnije je pohađao školu slikanja koju je vodio veliki slikarski mag Ismet Mujezinović.

 

Radio je za sve vodeće bosanskohercegovačke i jugoslovenske novine, a njegove karikature su ostale svojim značenjima veoma aktuelne u svakom pogledu.


Jesu se promijenili društveni sistemi, jesu se promijenila vremena, ali unverzalnost poruka koje su Fazlićevi crteži u sebi nosili su dugoročne i gotovo neprolazne.


(DEPO PORTAL/jk)

 

BLIN
KOMENTARI