Video/Tradicija duga 34 godine

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen Međunarodni sajam knjiga i učila

Kultura 17.04.23, 15:30h

Dodjelom nagrada u Sarajevu završen Međunarodni sajam knjiga i učila
Članovi Stručnog žirija predsjednik Asmir Kujović te članovi Tamara Sarajlić Slavnić i Adelaida Grabovica razmatrali su prispjele prijedloge za sajamske nagrade iz 18 oblasti


Svečanom dodjelom nagrada zatvoren je danas 34. međunarodni sajam knjiga i učila u dvorani "Mirza Delibašić" u Skenderiji na kojem je učestvovalo više od 120 izdavača iz Bosne i Hercegovine, regiona i šire.


Predsjednik Programskog savjeta Sajma knjiga Ibrahim Spahić rekao je da međunarodni sajam knjiga ima pravu publiku - ljubitelje knjige.


- To su oni koji istražuju, pored svih mogućih internet konekcija i različitih društvenih mreža, kako izgleda dodir sa knjigom. Imamo potrebu da ovo preraste u pravi kulturni festival posvećen knjizi - naveo je Spahić.


Na zatvaranju Sajma dodijeljene su sajamske nagrade u 18 kategorija. Između ostalih, dodijeljene su nagrade za uredništvo, najbolje oblikovanje knjige, ilustraciju knjige, najbolji izdavački poduhvat godine, najbolju promociju djela na Sajmu, najbolji udžbenik za visoko obrazovanje, nauku, najbolji štand i multimedijalnu promociju knjige, kulture i umjetnosti, najbolju bibliotekarku/bibliotekara, izdanja novih medija, za časopise iz književnosti, filozofije, sociologije i drugih humanističkih i društvenih nauka, očuvanje i valorizaciju književne baštine, za sistematsko objavljivanje svjetske književnosti, objavljeno književno djelo u dijaspori, te za e-izdavaštvo i nove tehnologije.


Članovi Stručnog žirija predsjednik Asmir Kujović te članovi Tamara Sarajlić Slavnić i Adelaida Grabovica razmatrali su prispjele prijedloge za sajamske nagrade iz 18 oblasti.

 

 


- Treba istaći da smo izabrali grupu od šest autora vezano za elektronsko izdavaštvo, što je nešto novo vezano za izdavaštvo u BiH - ustvrdila je Tamara Sarajlić Slavnić, izdvojivši posebno Mariju Fekete-Sullivan.


Predsjednik Društva bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj Samir Deumić je dobitnik nagrade na najbolju prvu knjigu objavljenu kod izdavača, učesnika Sajma. Riječ je o Udruženju "Daorson" iz Švedske. Deumićeva knjiga "Krug" tematizira problem porodičnog nasilja.


- Interesovalo me zlostavljanje u braku, dokle može ići taj koji zlostavlja i dokle osoba može trpiti zlostavljanje - precizirao je Samir Deumić.


On je također istaknuo da Društvo bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj također organizira Sajam koji je jedan od najznačajnijih kulturnih događaja van BiH.


"Trilogija o Bosni" Valerije Skrinjar Tvrz izišla u izdanju IK "Lijepa riječ" iz Tuzle dobitnik je nagrade za izdavački poduhvat godine.


Šimo Ešić iz IK "Lijepa riječ" istaknuo je da se "Triologija o Bosni" sastoji iz tri romana "Na svojoj i plemenitoj", "Bosna i Soča" te "Jutro u Bosni".


- Valerija Skrinjar-Tvrz, najstarija bosanska živa književnica kojoj smo nedavno obillježili 94. rođendan, ispisala je tri romana u kojima je možda najljepše u književnosti naslikan bosanski duh od srednjovjekovlja do današnjih dana - kazao je Ešić.


Posebno priznanje za najbolju izložbu dobio je Ured UNESCO-a u Bosni i Hercegovini za izložbu "Stećci".


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI