u historijskom muzeju bih od 13. do 20 aprila

Suočavanje sa nasilnom prošlošću: Izložbe ratnih fotografija Miloša Cvetkovića–Cveleta i Rona Haviva

Kultura 11.04.23, 09:28h

Suočavanje sa nasilnom prošlošću: Izložbe ratnih fotografija Miloša Cvetkovića–Cveleta i Rona Haviva
Izložbe imaju različit koncept i fokus, ali se i jedna i druga bave ratom u Bosni i Hercegovini, a o nekim temama poput logora za nesrpsko stanovništvo u Trnopolju, stupaju u svojevrsni dijalog kroz fotografiju. Obje se sastoje od autentičnih dokumenata nastalih u svrhu bilježenja ratnih užasa i destrukcije

 

 

U okviru ovogodišnjeg 28. izdanja Modula Memorije u Sarajevu, koji za svoj osnovni cilj već godinama ima suočavanje s prošlošću na temelju umjetničkog izraza, forumZFD Sarajevo i Beograd, Internacionalni teatarski festival MESS i Fondacija za izgradnju kulture sjećanja IKS iz Prijedora, organiziraju paralelnu izložbu ratnih fotografija autora Miloša Cvetkovića – Cveleta "Moja Bosna" i Rona Haviva "Sloboda".


Otvaranje izložbi zakazano je za četvrtak, 13. aprila, u 17:30 sati, u Historijskom muzeje BiH, a izložbe će biti postavljene do 20. aprila i mogu se pogledati svaki dan od 9 - 19 sati.


Knjiga i izložba Miloša Cvetkovića Cveleta "Moja Bosna" je priča o ratu u Bosni i Hercegovini, tj. onim njegovim dijelovima koje je Miloš Cvetković svojim fotografskim hodočašćima uspio obuhvatiti. Ovo nije sveobuhvatna priča o ratu u Bosni, već pogled profesionalnog fotografa koji je imao pristup jednoj strani u ratu.


Izložba fotografije Rona Haviva "Sloboda" priča je o tome što se događa s našom slobodom u ratnim okolnostima. Fotografije nastale kako bi izazvale momentalnu promjenu, a sada postoje kao dokazi, kao dokumenti istorije i trebali bi biti podsjetnik svima onima koji su na vlasti, ali i onima koji su ih izabrali, o tome šta se može dogoditi kada stvari odu u određenom smijeru.

 

izlozba-cvetkovic-haviv


Izložbe imaju različit koncept i fokus, ali se i jedna i druga bave ratom u Bosni i Hercegovini, a o nekim temama poput logora za nesrpsko stanovništvo u Trnopolju, stupaju u svojevrsni dijalog kroz fotografiju. Obje se sastoje od autentičnih dokumenata nastalih u svrhu bilježenja ratnih užasa i destrukcije.


Fotografije danas predstavljaju opomene i doprinos borbi protiv budućih nasilja i ratova, ali su neminovno i suočavanje s realitetom naše nasilne prošlosti čije posljedice i dalje osjećamo.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI