FOTO/ svečanost u čast elitne policijske jedinice

'Sa ovog mjesta u Domu policije sve je počelo': Prije 31 godinu formiran je odred 'Bosna', sinonim časne odbrane Sarajeva i BiH!

Hronika 05.04.23, 22:27h

Tu smo odlučili da budemo kao jedan u odbrani grada, odlučni i snažni u odluci da idemo do kraja. Ta snaga nas je vodila, a bez snage nema jednistva, a bez jedinstva nema ni Bosne i Hercegovine - istakao je Dragan Vikić, prvi komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "Bosna"

 

 

Petodnevni program obilježavanja 31. godišnjice formiranja specijalne jedinice MUP-RBiH, Odred policije "Bosna", završen je danas centralnim događajem u Domu policije u Sarajevu. Preživjeli borci jedne od najslavnijih jedinica u odbrani Bosne i Hercegovine od agresora, žele ovim činom ukazati poštovanje svojim palim drugovima, ali održati i kulturu sjećanja na herojsku odbranu grada. U borbi za slobodnu i jedinstvenu Bosnu i Hercegovinu ova jedinica je dala 80 pripadnika i jednu pripadnicu.


- Sa ovog mjesta u Domu policije je sve počelo. Tu smo odlučili da budemo kao jedan u odbrani grada, odlučni i snažni u odluci da idemo do kraja. Ta snaga nas je vodila, a bez snage nema jednistva, a bez jedinstva nema ni Bosne i Hercegovine - istakao je Dragan Vikić, prvi komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "Bosna".


- Tog petog aprila evociramo uspomene na ratne dane, kada je specijalna jedinica po prvi put upotrebljena i koja je bila presudna u odbrani grada i zemlje i bila na visini svih zadataka - Kemal Ademović, komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, Odred policije "Bosna".


- Danas bih podcrtao multikulturalnost i multietničnost naše jedinice, dok smo obilazili grobove i mezare naših pripadnika koji su položili život za jedinstvenu i multietničku Bosnu i Hercegovinu - naglasio je Omer Osmanović, ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo i bivši pripadnik Odreda policije "Bosna".


- Ja želim da se zahvalim svima koji se  svake godine odazovu pozivu da nam pomognu pri realizaciji obilježavanja godišnjice. To samo potvrđuje na koji način građani gledaju na jedinicu i da je smatraju svojom - naveo je Muriz Bukva, predsjednik organizacionog odbora i predsjednik Federalnog udruženja Veterana "Bosna".


Umjetnički performans upriličen u čast herojima odbrane je režirao Dino Mustafić, a učestvovali su glumci Maja Salkić i Aldin Omerović, hor Allegro i solista Ileš Bečei u pratnji Elvira Solaka, te violončelistkinja Belma Alić. Moderatorica svečanosti bila je Una Bejtović.


Također, svim prisutnima su se obratili i mladi pripadnici odreda Federalne uprave policije, koja je direktni nasljednik čuvenog Odreda Bosna, koji su iskazali svoje veliko poštovanje prema starijim kolegama u najtežim periodima opsade i svjedočili da plemenita ideja začeta prije 31 godinu živi i među novim generacijama zahvaljujući kulturi sjećanja koju ova jedinica njeguje i danas.


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI