DUGOGODIŠNJI PROCES JOŠ NIJE GOTOV

Sud uvažio žalbu Centralne banke: Ponovno će se odlučivati o vraćanju na posao bivšeg uposlenika Sanjina Sinanovića

Hronika 01.04.23, 20:25h

Sud uvažio žalbu Centralne banke: Ponovno će se odlučivati o vraćanju na posao bivšeg uposlenika Sanjina Sinanovića
Drugostepena presuda je dokaz da su disciplinski postupci protiv Sinanovića vođeni iz opravdanih razloga, zbog situacija i ponašanja, koje jesu jasna povreda službene dužnosti koju je načinio, a ne zbog “prijavljivanja korupcije - navode iz Centralne banke

 

 

 

Državni sud je drugostepenom presudom u cijelosti uvažio žalbu Centralne banke, te na ponovno odlučivanje vratio dio presude koji se odnosi na odluku o vraćanju na radno mjesto i isplatu neisplaćenih plata bivšem uposleniku ove institucije Sanjinu Sinanoviću.


Apelaciono vijeće Suda BiH je ukinulo prvostepenu presudu u dijelu kojim su poništena rješenja Centralne banke, a kojima je Sinanović proglašen odgovornim, čime mu je izrečena disciplinska sankcija degradiranja na niže radno mjesto, te je tužbu odbacio kao neblagovremenu, piše Detektor.ba.


Prvostepenu presudu je preinačio u dijelu odluke o poništenju rješenja Centralne banke koja se odnose na izvršenje disciplinske sankcije kojom je Sinanović degradiran na niže radno mjesto, a preinačio je i u dijelu odluke zahtjeva za isplatu razlike plate od februara do aprila 2021. na način da je tužbeni zahtjev odbio.


Dio prvostepene presude koji se odnosi na obavezivanje Centralne banke da Sinanovića vrati na radno mjesto te mu isplati neisplaćene plate od aprila 2021. do aprila 2022. godine, drugostepeni sud je vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.


BIRN BiH je ranije pisao da je Sud BiH prvostepenom presudom poništio sedam rješenja Centralne banke te naredio vraćanje na radno mjesto i isplate neisplaćenih plata bivšem uposleniku Sinanoviću, koji je Državnom tužilaštvu podnio više prijava na rad banke.


Centralna banka je na prvostepenu presudu izjavila žalbu, u kojoj je predložila da se presuda preinači tako da se odbije tužbeni zahtjev te da se tužitelj Sinanović obaveže na naknadu troškova spora ili da se presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.


U drugostepenoj presudi se navodi da je predmet konkretne parnice poništenje odluka disciplinskih organa Centralne banke koji su doneseni povodom dva disciplinska postupka u kojima je Sinanović proglašen odgovornim za teže povrede službene dužnosti.


U presudi se objašnjava da je prvim disciplinskim postupkom Sinanović proglašen odgovornim te mu je izrečena disciplinska sankcija degradiranja na niže radno mjesto.


“Međutim, žalba tužene osnovano pobija pravilnost i zakonitost prvostepene presude u pogledu odluka navedenog disciplinskog postupka, ukazujući na pogrešnu primjenu materijalnog prava kod ocjene prigovora blagovremenosti tužbe”, stoji u drugostepenoj presudi.


Drugi disciplinski postupak koji je Centralna banka pokrenula protiv Sinanovića vođen je povodom neovlaštenog iznošenja informacija i podataka o službenicima ove institucije, a za koje je radnje Sinanović oglašen odgovornim te mu je izrečena sankcija “prestanak radnog odnosa”, a koja je rješenja poništio prvostepeni sud.


“Ovakvi zaključci prvostepenog suda na kojima je zasnovao odluku o nezakonitosti odluke u drugovođenom disciplinskom postupku protiv tužitelja, rezultat su niza propusta prvostepenog suda, koji onemogućavaju drugostepeno vijeće da ispita pravilnost i zakonitost odluke, kao i osnovanost navoda žalbe”, stoji u presudi.


Sinanović za drugostepenu presudu kaže da je čak i advokatima nejasna te ističe da će na pola presude izjaviti apelaciju, dok će u odnosu na drugi dio presude ići na prvostepeni postupak. Izrazio je i žaljenje jer se ne nada ničemu dobrom od Suda BiH te dodao da obnovljeni postupak počinje 22. maja.


“Ovom presudom oni su poslali poruku kako meni, tako i svim budućim prijaviteljima korupcije da, nažalost, naše pravosudne institucije nisu mjesto gdje ćete vi doživjeti pravdu, gdje ćete imati pravo na pravedno suđenje”, mišljenja je Sinanović.


On je krajem 2017. i početkom 2018. godine Tužilaštvu BiH i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) prijavio sumnje u vezi s nepravilnostima u javnim nabavkama, zapošljavanju i drugim nepravilnostima u Centralnoj banci, o čemu je BIRN BiH pisao.


Krajem 2018. godine, Centralna banka je protiv njega pokrenula disciplinske postupke, nakon čega je odlučio podnijeti zahtjev za ostvarivanje statusa “zviždača” – koji nije dobio. Sinanović je prvo suspendiran, a 2021. godine i otpušten iz Centralne banke BiH.


U pisanom odgovoru BIRN-u BiH iz Centrale banke navode da su mišljenja da je odlukom Apelacionog vijeća potvrđeno da je prvostepena presuda kojom su odluke ove institucije poništene, rezultat niza propusta učinjenih tokom postupka.


“U potpunosti je osporena zakonitost i pravilnost prvostepene presude donesene u korist Sinanovića, i to zbog pogrešne primjene materijalnog prava, što je u drugostepenoj presudi jasno argumentovano i zasnovano na odredbama važećih propisa”, navode iz Centralne banke.


Prema njihovom mišljenju, drugostepena presuda je dokaz da su disciplinski postupci protiv Sinanovića vođeni iz opravdanih razloga, zbog situacija i ponašanja, koje jesu jasna povreda službene dužnosti koju je načinio, a ne zbog “prijavljivanja korupcije”.

 

(Detektor.ba/DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI