nećemo aparthejd u bih

Počeli protesti ispred OHR-a u Sarajevu, građani žele zaustaviti 'razgradnju države'

Front 31.03.23, 14:06h

Počeli protesti ispred OHR-a u Sarajevu, građani žele zaustaviti 'razgradnju države'
- Mi, građani Bosne i Hercegovine ne damo suverenitet, ne damo teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje...

 

 

U organizaciji Asocijacije nezavisnih intelektualaca  „Krug 99“ i neformalne grupe građana „ReSTART BiH“ ispred OHR-a u Sarajevu započeli su protesti građana koji žele poslati poruku da se zaustavi razgradnja države.


Građani su nezadovoljni ranijim odlukama visokog predstavnika Christiana Schmidta, ali i najavom donošenja nove odluke kojom navodno želi izmjestiti formiranje Vlade FBiH iz ruku predsjednika i potpredsjednika, te taj proces preko klubova Doma naroda smjestio je u jedan od tri kantona.


- Mi, građani Bosne i Hercegovine ne damo suverenitet, ne damo teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH  na susjedne zemlje, ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u BiH, ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade - neki su od ključnih stavova i zahtjeva današnjih mirnih protesta građana.


Također, kako se dodaje, građani BiH odbijaju bilo kakav vid diskriminacije bilo kojeg građanina Bosne i Hercegovine po bilo kojem osnovu, te ne dozvoljavaju propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države.


- Ne dozvoljavamo stvaranje aparthejda u BiH, zahtijevamo implementaciju svih presuda Evropskog suda za ljudska prava, zahtijevamo da OHR prestane kočiti procese EU integracija svojim nedemokratskim odlukama, tražimo ostavku Christiana Schmidta koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika, te tražimo punu demokratiju, potpunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, makar to značilo kompletnu promjenu Dejtonskog sporazuma – saopćili su iz Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99".


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI