sadržavala višak aflatoksina B1

Da li ste je jeli? Sa bh. tržišta povučena vrsta belgijske čokolade

Hronika 31.03.23, 10:17h

Da li ste je jeli? Sa bh. tržišta povučena vrsta belgijske čokolade
Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod koji sadrži bademe sa nedozvoljenom količinom aflatoksina B1. Obavijest o neusklađenosti podnijela je Belgija

 

 


Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine povukla je sa bh. tržišta belgijsku "čokoladu 57 posto organsku sa bademima i trešnjama".


Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine obaviještena je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) da je na tržište Bosne i Hercegovine isporučen proizvod koji sadrži bademe sa nedozvoljenom količinom aflatoksina B1. Obavijest o neusklađenosti podnijela je Belgija.

 

Sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu sa važećim propisima, dostavljene su na dalje postupanje nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, od kojih je zatraženo da poduzmu mjere i o tome izvještavaju Agenciju za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine.

 

Maksimalno dozvoljene količine aflatoksina B1 i ukupnih aflatoksina (B1+B2+G1+G2) u bademima propisane su Pravilnikom o maksimalno dozvoljenim količinama pojedinih zagađivača u hrani.

 

(DEPO PORTAL/mr)

BLIN
KOMENTARI