TREND SE NASTAVLJA I OVE GODINE

Potpuni kolaps na Općinskom sudu u Sarajevu: Lažne dojave o bombama zaustavile čak 2.047 ročišta!

Hronika 30.03.23, 10:20h

Potpuni kolaps na Općinskom sudu u Sarajevu: Lažne dojave o bombama zaustavile čak 2.047 ročišta!
Zbog lažnih dojava 1. februara ove godine u OSS-u su odgođena 93 ročišta, 14. marta 108 ročišta, 21. marta 115 ročišta, a 28. marta odgođeno je 97 ročišta...

 

 


Općinski sud u Sarajevu (OSS) se u posljednje vrijeme suočava sa problemom učestalih anonimnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama unutar zgrade suda, a što dovodi do potpune obustave radnih procesa u sudu.


Samo tokom 2022. godine Sud je zaprimio čak 14 lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, a ukupno je odgođeno 2.047 ročišta, objavljeno je na službenoj stranici OSS-a.


Kako se navodi, u 2023. godini trend lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama je nastavljen te je 24. januara zaprimljena lažna dojava uslijed koje je tog dana u OSS-u odgođeno 137 ročišta, kao i 31. januara kada je odgođeno 170 ročišta.


Zbog lažnih dojava 1. februara u OSS-u su odgođena 93 ročišta,  14. marta 108 ročišta, 21. marta 115 ročišta, a 28. marta odgođeno je 97 ročišta.


U vezi s tim, iz Općinskog suda u Sarajevu upozoravaju kako je od početka godine pa do 28. marta, zbog šest lažnih dojava o postavljenim minsko-eksplozivnim napravama, ukupno odgođeno 720 ročišta.


- Ovakva učestala pojava uzrokuje evakuaciju svih uposlenika Općinskog suda u Sarajevu, a što svakako utječe na rezultate rada sudija, sudskih odjeljenja kao i suda u cjelini – navode iz ovog suda.


Istovremeno, podsjećaju kako kontra-diverzioni (KDZ) pregled Palate pravde (površine cca 12.700 m2) traje u prosjeku od tri do četiri sata, te kako su sudije OSS-a u protekloj godini zbog lažnih dojava bile odsutne s posla čak sedam radnih dana (14 dojava).


Kako nadalje navode, na taj način se prouzrokuju i veliki materijalni troškovi sudu, ali i troškovi strankama koje zbog dojava nisu mogle pristupiti ročištima, ili su bile uskraćene za usluge u Zemljišnoknjižnom uredu, Odjeljenju registra za upis pravnih subjekata te ostalim službama u okviru ovog suda.


Stoga iz Općinskog suda u Sarajevu apeluju na nadležne institucije da preduzmu aktivnosti na sprječavanju sve učestalije, potpune obustave rada Suda, uzrokovane anonimnim dojavama o postavljenim eksplozivnim napravama.

 

(FENA/ad)

 

BLIN
KOMENTARI