VIŠE NOVCA, ALI I VIŠE OBAVEZA

Kanton Sarajevo dobio Budžet od milijardu i 438 miliona KM: Rekordan, respektabilan, a nije birokratski...

Front 29.03.23, 21:41h

Kanton Sarajevo dobio Budžet od milijardu i 438 miliona KM: Rekordan, respektabilan, a nije birokratski...
Ministar Dedović je istakao da mu nije bilo lako za tako kratko vrijeme optimalno se spremiti i braniti predloženi Budžet, s obzirom da je on u najvećoj mjeri kreiran u mandatu prethodne Vlade

 

 

Budžet Kantona Sarajevo za 2023. godinu iznosit će milijardu i 438 miliona KM koji je u ovom iznosu danas, na prijedlog Vlade i Ministarstva finansija, usvojila Skupština Kantona Sarajevo.

 

Prijedlog ovogodišnjeg Budžeta, koji je u odnosu na njegov nacrt povećan za više od 245 miliona, zastupnicima i javnosti predstavio je novoimenovani kantonalni ministar finansija Emir Dedović, koji je na ovu funkciju stupio prije dva dana.

 

Zbog ovakvih okolnosti, ministar Dedović je istakao da mu nije bilo lako za tako kratko vrijeme optimalno se spremiti i braniti predloženi Budžet, s obzirom da je on u najvećoj mjeri kreiran u mandatu prethodne Vlade.

 

-Priznajem da mi je bilo teško zauzeti čvrst stav o ovom dokumentu s obzirom na obimnost materijala, njegovu specifičnosti, na rezultate javne rasprave i iznimno kratko vrijeme koje mi je bilo na raspolaganju da se pripremim za njegovo obrazlaganje i odbranu pred Skupštinom i građanima KS. Ipak, moje dugogodišnje iskustvo u ovoj oblasti pomoglo mi je da vam poručim da je ovaj budžet od milijardu i 438 miliona KM respektabilan budžet, rekordan, nije birokratski, da je optimističan i hrabar za one koji ga trebaju izvršiti. Kroz ovaj budžet svi su dobili malo više finansijskih sredstava da bi uradili i više posla i ispunili više obaveza. Time se on uklapa u naše mjere koje smo dogovorili s koalicionim partnerima - naglasio je ministar Dedović.

 

Potcrtao da će se u ovoj godini probati naplatiti sva ona potraživanja koja su obaveza prema važećim zakonima, da ne smije biti privilegovanih u tom procesu što svakako na pozitivan način podiže ljestvicu u ostvarivanju ovog rekordnog budžeta.

 

-Značajno povećanje budžeta od nacrta do prijedloga ocijenio bih kao prostor koji je dao realnu mogućnost ovakvog kreiranja konačnog izgleda Budžeta. Paralelno sa tim, preispitaće se racionalnost svih javnih organa i njihova budžetska potrošnja - dodao je Dedović.

 

Gledajući rashodovni koncept Budžeta, 42 posto njegovog iznosa čine izdvajanja na plate svih uposlenih u javnom sektoru, za tekuće transfere i grantove biće usmjereno oko 40 posto njegovog iznosa, te nekih 18 posto za kapitalne investicije.  

 

-Ne izgleda ovo toliko loše, ali mi moramo težiti usklađivanju sa standardima evropske stečevine i okruženja, a to je da je optimalan srazmjer da se oko 25 posto troši za rad javnih organa i organizacija, a da se iznad 25 posto usmjerava u kapitalne investicije, u stvaranje novih vrijednosti i novih radnih mjesta. U narednom periodu ćemo raditi na podizanju kapitalnih izdataka, s manjim udjelom kreditnih zaduživanja. Vidjećemo koliko ćemo u tome uspjeti - poručio je on.

 

Ministar nije detaljno obrazlagao pojedinačne pozicije Budžeta, ocijenio je pozitivnim provedenu široku javnu raspravu, kao i njen uticaj na konačan budžet.

 

-Drago mi je da je ovaj budžet dobio podršku, na njega čeka jako puno građana KS, a sve ono što u njemu ne bude dobro mi u Ministarstvu finansija reagovat ćemo u što kraćem periodu, ponudićemo nova rješenja, moguće preraspodjele ili rebalans budžeta - zaključio je ministar Dedović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI