PLJUŠTE BURNE REAKCIJE

Potez Zorana Milanovića u Derventi izazvao ogorčenje u RS-u: 'Odlikovao sam 103. brigadu HVO-a jer to zaslužuje'

Front 25.03.23, 19:33h

Potez Zorana Milanovića u Derventi izazvao ogorčenje u RS-u: 'Odlikovao sam 103. brigadu HVO-a jer to zaslužuje'
To je velika žrtva, ona je dana za obranu doma i države, Bosne i Hercegovine, čiju himnu smo ovdje sada slušali s jednakim respektom kao našu hrvatsku. To treba naglasiti – mi znamo što je naše, za tuđim ne posežemo, ali znamo što treba braniti - poručio je hrvatski predsjednik u svom obraćanju

 

 

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović sudjelovao je u subotu u Derventi na obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa gdje je poručio da Daytonski sporazum čuva i jamči ravnotežu u Bosni i Hercegovini.

 


Milanović je odlikovao 103. brigadu Hrvatskog vijeća obrane Derventa Redom Nikole Šubića Zrinskog za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.


- Odlikovao sam ovu brigadu zato jer to zaslužuje, zato jer je to davno trebalo učiniti i zato jer je njihov doprinos nezaboravan i velik. Teško ga je opisati riječima. Poginulo je 650 ljudi, poginulo je preko stotinu vaših suboraca muslimanske vjeroispovijesti. To je velika žrtva, ona je dana za obranu doma i države, Bosne i Hercegovine, čiju himnu smo ovdje sada slušali s jednakim respektom kao našu hrvatsku. To treba naglasiti – mi znamo što je naše, za tuđim ne posežemo, ali znamo što treba braniti - poručio je hrvatski predsjednik u svom obraćanju.


Za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini rekao je da je tijekom i nakon rata svašta prošao.


- Daytonski sporazum je neke smirio, a neke duboko razočarao, kao vas. Ali drukčije nije išlo i mislim da je bitno, radi hrvatske sloge općenito, da neke stvari podvučemo i da ih zaključimo, ako je to moguće. U Hrvatskoj, kada se spomene Posavina, onda će većina ljudi, naročito oni koji s tim veze nemaju, reći 'to je bila izdaja, to je prodano, to se moglo braniti' - rekao je Milanović i istaknuo kako on na to tako ne gleda, štoviše, "čudo je da se Posavina, da se Derventa branila nekoliko mjeseci, s tako malo naoružanja i s tako malim sredstvima".


Istaknuo je i kako je Hrvatska, kao tek priznata država, preuzela ogroman rizik da bude prisutna u Posavini.


- Daytonski sporazum je važan bez obzira na Posavinu i Derventu, on čuva i jamči ravnotežu u Bosni i Hercegovini i status Hrvata, ali i Srba i Bošnjaka, i tko god ga dira i tko god se zanosi idejom da nešto 'majstoriše' oko njega, nije na našoj strani i suprotstavit ćemo mu se. Ne silom, jer za to vremena i okolnosti više nema, ali jasnim stavom i drskim odgovorom - dodao je Milanović.


Osim hrvatskog predsjednika na svečanosti su govorili predsjednik UDIVDR 103. brigade HVO-Derventa Marinko Nikolaš, ministar branitelja Posavske Županije Ilija Mišković, predsjednik Hrvatskog generalskog zbora, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Marinko Krešić i zastupnik u Hrvatskom saboru, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Josip Šarić, a na dodijeljenom odlikovanju zahvalio je ratni zapovjednik ispred 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa Mate Bilonjića.


Uoči svečanosti obilježavanju 31. obljetnice osnutka 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Derventa i svete mise održane u cvrkvi svetog Jurja, Milanović je odao počast poginulim pripadnicima 103. brigade Hrvatskog vijeća obrane Drventa na groblju "Rabić" i mezarju Derventa, priopćio je Ured hrvatskog predsjednika, prenijela je agencija Fena.


A kako javlja N1, potez predsjednika Hrvatske izazvao je ogorčenje u buru negodovanja u Republici Srpskoj. Sve detalje možete pogledati u videu ovdje.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI