(NE)UGODNA BUDUĆNOST

Pitate se hoće li uzeti i vaš posao? Evo koja zanimanja će umjetna inteligencija prva zamijeniti

Tehno 25.03.23, 12:24h

Pitate se hoće li uzeti i vaš posao? Evo koja zanimanja će umjetna inteligencija prva zamijeniti
Grupa profesora sa Univerziteta New York (NYU), Princeton i Univerziteta Pennsylvania (UPenn) svojim novim radom bacila je novo svjetlo na promjene koje donosi veliki progres ove tehnologije

 

 


Pitate se hoće li umjetna inteligencija uskoro preuzeti vaš posao? Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je dati odgovor na pitanje koja bi to zanimanja mogla biti uskoro najviše ugrožena novom tehnologijom?


Grupa profesora sa Univerziteta New York (NYU), Princeton i Univerziteta Pennsylvania (UPenn) svojim novim radom, prikladno naslovljeno “Kako će jezični chat sistemi poput ChatGPT-a utjecati na profesije i razne industrije?”, bacila je novo svjetlo na promjene koje donosi veliki progres takve tehnologije.


Iako naučni rad tek treba biti recenziran, rezultati su fascinantni, piše portal Futurism.


- Smatramo da će nova otkrića u umjetnoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, te profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost, te historiju, pišu istraživači.


Među glavnim industrijama, a koje bi umjetna inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.


- Ključno je bilo mapirati deset područja u kojima je umjetna inteligencija napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd.) i upariti ih s 52 vještina koje ljudi koriste u svojoj profesiji, objavio je jedna od profesora/istraživača Twitteru, referirajući se na spomenuti naučni rad.


Dakle, učitelji i oni zaposleni u financijskim službama, prema ovim istraživačima, mogli bi biti prve žrtve ChatGPT-a. No valja naglasiti kako ChatGPT još uvijek nije najprecizniji u davanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će to onda podučavati o historiji.


Jednako tako ChatGPT nije baš napredan u matematici, što je, naravno, vještina esencijalna za finansijski sektor, prenosi Oslobođenje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI