UDRUŽENJE BH NOVINARI POZIVA TUŽILAŠTVO BiH

Hitno donesite odluke protiv Jasmina Mulahusića! Zaustavite njegove monstruozne prijetnje i uvrede!

Mediji 23.03.23, 22:12h

Hitno donesite odluke protiv Jasmina Mulahusića! Zaustavite njegove monstruozne prijetnje i uvrede!
Od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića zahtijevamo da u okviru svojih nadležnosti analizira radnje koje su do sada poduzeli postupajući tužioci, te da javnosti saopšti u kojoj su fazi ove istrage i kada će biti donesene tužilačke odluke

 


 


Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari traži od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da konačno donese tužilačke odluke u predmetima i istragama koje se vode protiv Jasmina Mulahusića zbog širenja nacionalne i vjerske netrpeljivosti, govora mržnje, prijetnji i negativne propagande prema novinarima i novinarkama putem društvenih mreža!


Posljednje, monstruozne prijetnje i uvrede koje dobila i na svom Twitter nalogu objavila novinarka Al Jazeere Balkans Dalija Hasanbegović - Konaković, zahtijevaju hitno procesuiranje ne samo Jasmina Mulahusića, već i svih drugih osoba koje, ponukane njegovim postovima, otvoreno šire mržnju, prijete i huškaju protiv ove novinarke. Također, uvrede na račun djece i drugih članova porodice novinarke Hasanbegović – Konaković predstavljaju brutalno kršenje prava na privatni život i zaštitu integriteta porodice, zaštićenih članom 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.


Ukoliko je sam Mulahusić, zbog činjenice da je nastanjen u Luksemburgu, trenutno nedostupan organima gonjenja u BiH, vjerujemo da policija i tužilaštva mogu barem identificirati i ispitati ostale osobe koje sa svojih Facebook naloga već mjesecima upućuju prijetnje Daliji Hasanbegović – Konaković i njenoj porodici, kao i brojnim drugim novinarima i novinarkama u BiH.


Od 2020. godine do danas, Linija za pomoć novinarima, koja djeluje u okviru BH novinara, prijavila je nadležnim institucijama – policiji i tužilaštvima u Kantonu Sarajevo i na državnom nivou, - čak 15 slučajeva vezanih za prijetnje i širenje govora mržnje od strane Jasmina Mulahusića i njegovih pratilaca na Facebooku. Tužilaštva su do sada odbacila pet prijava, uz obrazloženje da ne postoje elementi krivičnog djela. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je još u septembru 2021. objavilo da su otvorili istragu protiv Mulahusića, ali i dalje se ne izjašnjavaju kada će i da li će biti podignuta optužnica. Iz državnog Tužilaštva su za medije potvrdili da rade na više predmeta koji se odnose na Jasmina Mulahusića, ali nisu željeli dati bilo kakve dodatne informacije i detalje.


Uz potpuno uvažavanje i razumijevanje da se u interesu istrage određeni detalji ne mogu otkrivati javnosti, Upravni odbor Udruženja BH novinari smatra nedopustivim šutnju, sporost i neefikasnost postupanja Tužilaštva BiH u navedenim predmetima. Od glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića zahtijevamo da u okviru svojih nadležnosti analizira radnje koje su do sada poduzeli postupajući tužioci, te da javnosti saopšti u kojoj su fazi ove istrage i kada će biti donesene tužilačke odluke.


Nepostupanje institucija u ovakvim slučajevima samo dodatno ohrabruje napadače da nekažnjeno prijete i šire govor mržnje! - upozorava se u saopćenju Upravnog odbora Udruženja/udruge BH novinari.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI