Bez obzira na sve proteste

Vlast u RS glasala je "ZA" : Usvojen Nacrt zakona kojim se kriminalizuje kleveta i uvreda

Front 23.03.23, 14:41h

Vlast u RS glasala je
Iako su novinarska zajednica, nevladin sektor, brojni pravni stručnjaci, nezavisni intelektualci, ali i evropske institucije prethodnih dana i mjeseci argumentovano upozoravali na to da bi usvajanje navedenih zakonskih rješenja dovelo do drastičnog gušenja slobode govora i mišljenja u Republici Srpskoj, poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini glasali su za usvajanje Nacrta zakona

 

 

 

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas većinom glasova Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Srpske kojima se, između ostalog, kleveta i uvreda kvalifikuju kao kriminalna djela, prenosi Srpska info.


Iako su novinarska zajednica, nevladin sektor, brojni pravni stručnjaci, nezavisni intelektualci, ali i evropske institucije prethodnih dana i mjeseci argumentovano upozoravali na to da bi usvajanje navedenih zakonskih rješenja dovelo do drastičnog gušenja slobode govora i mišljenja u Republici Srpskoj, poslanici vladajuće koalicije u Narodnoj skupštini glasali su za usvajanje Nacrta zakona.


Tokom burne diskusije, koja se protekla dva dana odvijala u parlamentu Srpske povodom namjere vlasti da kriminalizuje klevetu i uvredu, poslanici opozicije iznijeli su brojne primjedbe na predloženi Nacrt zakona, ocjenjujući ga opasnim po demokratski ambijent i slobodu govora u Srpskoj.


S druge strane, poslanici vladajuće većine branili su predloženi Nacrt, tvrdeći da namjera predlagača zakona nije gušenje medijskih i ljudskih sloboda, već, kako su navodili, suzbijanju laži u javnom prostoru.

 

"Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili društvenih mreža, na javnom skupu ili na drugi način, zbog čega je postalo dostupno većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 15.000 KM do 80.000 KM. Ako je ono što se iznosi dovelo ili moglo dovesti do teških posljedica za oštećenog, učinilac će biti kažnjen novčanom kaznom od 20.000 KM do 100.000 KM", objasnio je jučer ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović, prenosi Klix.

 

Također, nacrtom izmjena Krivičnog zakona predviđeno je da ako je krivično djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informisanja ili na javnom skupu zbog čega je uvreda postala pristupačna većem broju lica, kaznit će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 50.000 KM.

 

Opozicija u NSRS-u je nastavila insistirati da ukoliko novinari nemaju novca da plate kaznu idu u zatvor, a radiotelvizijske stanice u stečaj.


Za usvajanje spornog Nacrta zakona glasalo je 49 poslanika, protiv je glasalo 21, nije bilo uzdržanih.


Takođe, 61 poslanik je glasao za skupštinski zaključak da u roku od 60 dana bude sprovedena javna rasprava o Nacrtu zakona, te da će za to biti nadležno Ministarstvo pravde RS.


(DEPO PORTAL/jk)

 

BLIN
KOMENTARI