od semberije preko cijele republike srpske

SNSD-ova drama u tri čina: Politički debakl u Bijeljini, a Vučić se sve više okreće Jeleni Trivić... Tone li Dodik?!

Front 22.03.23, 18:58h

SNSD-ova drama u tri čina: Politički debakl u Bijeljini, a Vučić se sve više okreće Jeleni Trivić... Tone li Dodik?!
SNSD je pretrpio politički debakl u Bijeljini, što neki vide kao početak slabljenje ove partije. Za to vrijeme sve se više govori o Jeleni Trivić (PDP) kao novom lideru opozicije, sa punom podrškom Aleksandra Vučića

 

 

Izvor: Deutsche Welle

Piše: Dragan Maksimović

 

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), doživio je proteklog vikenda težak poraz u Bijeljini, gdje je aktuelni gradonačelnik Ljubiša Petrović (SDS), preživio opoziv koji su pokrenule partije okupljene oko SNSD-a u ovom gradu. Dok se čeka rasplet događaja oko sudbine skupštinske većine koja je zatražila opoziv pa doživjela politički fijasko, mnogi ovakav politički rasplet u Semberiji vide kao nešto što bi se moglo uskoro preliti na cijelu Republiku Srpsku.


„Vidimo se u Banjaluci. Kada polome zube i kada opoziv ne uspije, uzeću zastavu Republike Srpske, zastavu Grada Bijeljine i zastavu SDS-a. Ići ću pješke od Bijeljine kroz Brčko, Šamac, Modriču, Doboj i druge opštine, zajedno sa narodom i ići ka Banjaluci, a tamo ćemo se vidjeti CIK-predsjedniče", rekao je Petrović, nakon što je skupštinska većina u Bijeljini na čelu sa SNSD-om krenula u njegov opoziv.


Prvi čin


Gubitak Banjaluke i Bijeljine, lider SNSD-a Milorad Dodik ni na prošlim lokalnim izborima nije oprostio stranačkim prvacima koji su bili najistureniji, zbog čega je članstvom u stranci „platio“ i bivši gradonačelnik Banjaluke, Igor Radojičić. Opozicija je jedva dočekala ovakav slom u Bijeljini, kako bi pokrila katastrofalne rezultate prethodnih godina na svim nivoima vlasti.


„Ogromna razlika od 17 hiljada glasova u Bijeljini pokazuje da ovo nije lokalni incident, nego da je to kolaps politike SNSD-a i njihove koalicije, ali i lični debakl Milorada Dodika“, kaže potpredsjednik opozicionog PDP-a Igor Crnadak, koji ističe da je ovo jasna poruka da narod želi promjene i pozvao opoziciju da „povede narod do konačne pobjede“.


Konačna pobjeda je daleko, smatraju analitičari iako se svi slažu da je SNSD u Bijeljini doživio potpuni debakl. Ako vrh SNSD preduzme radikalne korake, te stiša animozitete u gradskom odboru  ove stranke i preispita koalicione odnose, to može da ih učini jačim nego što su ikada bili na prostoru Bijeljine.


„Jer SNSD je u Bijeljini gubio godinama ne samo zato što je SDS bio jak, nego što je gradski odbor SNSD-a bio slab. Tome treba dodati da su veći animoziteti bili unutar SNSD-a nego između SNSD-a i SDS-a, što je bilo pogubno za SNSD“, kaže profesor na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Dimitrije Ćeranić, ističući da se jedino odstranjivanjem tog „bolesnog tkiva" može osigurati opstanak SNSD-a u Semberiji.


„U suprotnom, budućnost SNSD-a na prostoru Bijeljine nije svijetla, sa daljim rastom animoziteta“, smatra Ćeranić, koji je mišljenja da teško može doći do prelijevanja ovog gubitka u Semberiji na nivo RS, jer opozicija nema igrače koji bi mogli da se „vojnički rečeno, probiju u prvi ešalon".


Drugi čin


Da li će političke rezove u Bijeljini praviti čovjek koji je od dva poslanika političkom trgovinom došao do apsolutne vlasti, još je rano govoriti kaže Ćeranić.


Dio političke javnosti smatra da je upravo ovaj dio o simbiozi sa vlastima u Srbiji došao do tačke pucanja, gdje su odnosi sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem još od njegovog dolaska na vlast, sa Dodikom bili samo saradnja ispunjena političkom realnošću u Republici Srpskoj. Ako se u taj kontekst stave i nezvanične informacije, da Jelena Trivić formira partiju koja bi bila spona sa aktuelnom vlašću u Srbiji, onda bi smanjena podrška Dodiku od strane Vučića, bila politička realnost.


Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, najavio je prije dva dana sličan scenario.


„Informacije koje dobijam od agencija govore da se Vučić okreće Jeleni Trivić i vidjećete šta će se dogoditi u narednom periodu. Ova vlast se zarobila na čelu sa Dodikom. To nisu nimalo sjajne vijesti za Dodika", rekao je Helez za Face TV, navodeći da se na ovaj način pokušava zaobići zvanična politika u RS, igrajući snažnije na opoziciju.


Jelenu Trivić smo pitali za komentar i o mogućem formiranju partije, ali i o ovim tvrdnjama koje dolaze iz Ministarstva odbrane BiH, međutim nismo dobili nikakav odgovor.


Demantujući Heleza, Dodik kaže da ima odlične odnose sa Vučićem i da se radi o političkom spinovanju.


„Namjera Heleza i njegovih da oko toga diskutuju kao veliki znalci, apsolutno govori o željama da ovdje dobiju svoje partnere i da određuju šta će biti u BiH“, rekao je Dodik.


Treći čin


Što se tiče medijskih najava da Trivić kreće u formiranje partije i novog političkog bloka, Ćeranić smatra da bi u ovim političkim uslovima to moglo imati kontraefekat, jer je mnogo pitanja koja bi se otvorila.


„Postavilo bi se pitanje odakle Jeleni Trivić milion-dva maraka za osnivanje partije. Ako se kaže da je novac od bliskih ljudi, onda se može reći da je nagovještaj tajkunske politike. Ako je od Vučića, onda bi se moglo smatrati kao udar na RS. Ako bi došao od stranaca, onda je to strana agentura“, kaže Ćeranić, zaključujući da bi bez jasnih odgovora to mogao biti „šamar u startu"


„Pratićemo nacionalnu politiku koja se kreira u Beogradu“, rekla je Jelena Trivić u izbornoj noći, proglašavajući pobjedu nad Dodikom prije objave zvaničnih rezultata, nakon kojih se rezultat okrenuo u korist Dodika.


Nacionalna politika mogla bi da bude ono što se sada pokušava podići u Srbiji kroz Vučićev Narodni pokret za Srbiju, preko kojeg će se tražiti snažniji partneri u RS, kažu naši izvori iz opozicionog bloka u ovom entitetu. Sigurni su da će najjača tačka saradnje biti upravo u novoj stranici na čelu sa Jelenom Trivić, s obzirom i na podršku na proteklim izborima koja je stizala iz Srbije, iako upakovana u političku korektnost i „podršku svim kandidatima".


(DW/DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI