Dobra vijest

Uvećane porodiljske i hraniteljske naknade u Kantonu Sarajevo, evo koliko će sada iznositi...

ŽENA iN 22.03.23, 16:57h

Uvećane porodiljske i hraniteljske naknade u Kantonu Sarajevo, evo koliko će sada iznositi...
Porodiljske naknade iznosit će 1.114 KM, dok će hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika biti uvećane za 11 posto

 

 

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović donijela je Instrukciju o iznosima novčanih davanja po Zakonu o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom, na osnovu koje će od marta biti isplaćivane uvećane porodiljske i hraniteljske naknade.  

 

Porodiljske naknade iznosit će 1.114 KM, dok će hraniteljske naknade i naknade za izdržavanje hranjenika biti uvećane za 11 posto.

 

Kada su u pitanju hraniteljska naknada i naknada za izdržavanje hranjenika, novčana naknada plaće ženi majci u radnom odnosu i novčana pomoć ženi majci koja nije u radnom odnosu, osnov za utvrđivanje je prosječna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine za prethodnu godinu. Ona se utvrđuje na osnovu posljednjeg objavljivanja statističkog podatka Federalnog zavoda za statistiku za prethodnu godinu i za 2022. iznosi 1.114 KM.

 

(DEPO PORTAL/jk)

 

BLIN
KOMENTARI