VIDEO/ Kraj suđenja u 'slučaju Respiratori'

Senka Nožica očekuje oslobađajuću presudu: Ne može se dokazati nešto što je nedokazivo!

Front 22.03.23, 15:03h

Senka Nožica očekuje oslobađajuću presudu: Ne može se dokazati nešto što je nedokazivo!
Akteri slučaja se terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“

 


Advokatica Senka Nožica, braniteljica petooptužene Jelke Milićević, izjavila je danas nakon okončanja suđenja u 'slučaju Respiratori', kako smatra da se radi o optužbama koje nisu dokazane, odnosno optužbama koje nisu mogle biti dokazane na način na koji su koncipirane.


Odgovarajući na novinarski upit u vezi s motivima optužbe, kazala je kako neće govoriti o tome šta je Tužiteljstvo htjelo i da li je to produkt neke konfuzije ili je, naprosto, produkt nepoznavanja činjenica i procedura ili silne želje da se dokaže nešto što je nedokazivo.


- Neodrživa je optužba u kojoj se kaže da je Jelka Milićević smijenjena s mjesta komandanta Štaba (Federalnog štaba Civilne zaštite, op. a.), a onda poslije toga ona njima (ostalim optuženima) omogućuje da izvrše krivično djelo, odnosno da se dođe do željene posljedice - da se pribavi nekome korist – pojašnjava braniteljica petooptužene.
   

Istovremeno, ističe kako su to stvari koje su logički nedokazive, te navodi kako je krajnje uvrijedljivo to da tužitelji nisu došli ni na jednu završnu riječ odbrana/branitelja.


- To se nikada nije desilo…, a u ovom slučaju su imali i što da nauče, samo da su došli. To je elementarno nepoštivanje Suda, a za mene nepoštivanje Suda znači nepoštovanje države – kazala je advokatica Nožica.

 

 

Referirajući se na završne riječi, advokatica Mirna Avdibegović, braniteljica trećeoptuženog Fikreta Hodžića i pravnog lica „F.H. Srebrena malina“, podsjetila je kako je istaknula štetu koja je načinjena Hodžiću osobno i pravnom licu.


- Zamolila sam Sud da na osnovu dokaza koji su provedeni, ne bilo kojih mišljenja i ne bilo kojih spinova, dakle samo na osnovu dokaza donese jedinu moguću – oslobađajuću presudu – precizirala je Avdibegović.  


Na upit o tome da li je njen branjenik, zapravo, kolateralna šteta u ovom slučaju, navela je kako je sam Fikret Hodžić u svom završnom obraćanju kazao šta je od njega traženo.


- Rekao je da je trebao biti pion kako bi se sklonili neki veći ljudi, a jedan od njih da sjedi u prvoj klupi (aludirajući na prvooptuženog Novalića, op. a.) – kazala je advokatica Avdibegović.  


Završnim riječima trećeoptuženog Fikreta Hodžića, njegove braniteljice te braniteljice petooptužene Jelke Milićević danas je u Sudu BiH okončano suđenje u predmetu Fadil Novalić i drugi.


Akteri slučaja se terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM, koje je, nakon proglašenja stanja nesreće u FBiH uzrokovnog  pandemijom koronavirusa u proljeće 2020. godine, za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) iz Kine uvezla firma „F. H. Srebrena malina“.


Pored Fadila Novalića, premijera FBiH, u ovom slučaju  optuženi su – suspendovani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i vlasnik firme F. H. Srebrena malina Fikret Hodžić, kao i pravna osoba F. H. Srebrena malina, te federalna ministrica finansija Jelka Milićević.     
    

Kako je saopćio predsjedavajući Sudskog vijeća, sudija Branko Perić, presuda u ovom predmetu bit će izrečena na ročištu zakazanom za 5. april.


(FENA/jk)

BLIN
KOMENTARI