IQOS nije elektronska cigareta

Za one koji ne mogu da se odreknu nikotina, postoji alternativa! Ali neke stvari treba znati...

Lifestyle 21.03.23, 22:00h

Za one koji ne mogu da se odreknu nikotina, postoji alternativa! Ali neke stvari treba znati...
Najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duhanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative jesu bolje rješenje

 

 

Izvor: Pixabay

 


Danas je na tržištu prisutan veliki broj elektronskih uređaja koji predstavljaju bolju alternativu nastavku pušenja cigareta za odrasle pušače. Ipak, nisu ni sve alternative iste, a sigurne su samo one koje su provjerene od nauke.


Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duhanske i bezduhanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje duhanski sistemi bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duhana, od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duhana koji je Američka agencija za hranu i lijekove svrstala u kategoriju proizvoda modificiranog zdravstvenog rizika. S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcioniraju na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržati nikotin.


I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u ove alternative, nauka je ipak nepodijeljena, i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim uređajima i ukoliko u potpunosti pređete na njih. Naravno, najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duhanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative jesu bolje rješenje.


Najveća prednost uređaja koji zagrijavaju duhan, a ne sagorijevaju je eliminiranje procesa sagorijevanja, čime se eliminira većina štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem kroz duhanski dim. S druge strane, ovi uređaji sadrže pravi duhan samim tim i supstancu nikotin, prirodni sastojak biljke duhana, koja izaziva zavisnost, ali dokazano nije glavni krivac za bolesti povezane sa pušenjem.


Ono što je zajednično elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duhan je da su i jedni i drugi alternative cigaretama i bolje rješenje od nastavka pušenja, a po čemu se razlikuju pogledajte u nastavku:

 

infografika-iqos

 


(DEPO PORTAL/ad)

 

BLIN
KOMENTARI