Još uvijek se raspravlja

Današnji dio sjednice NSRS završen, sutra nastavak rasprave o kriminalizaciji klevete

Front 21.03.23, 20:54h

Današnji dio sjednice NSRS završen, sutra nastavak rasprave o kriminalizaciji klevete
Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja

 

 

Završen je današnji dio sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i za sutra najavljen nastavak zasjedanja, odnosno danas započete rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS, koji klevetu tretira kao krivično djelo i najavljuje raspon veoma visokih novčanih kazni u Republici Srpskoj za klevetu i uvredu.

 

Predviđene kazne su drakonske, kazali su u današnjem dijelu sjednice neki članovi Skupštine, među njima i Vukota Govedarca iz Srpske demokratske stranke, obrazlažući da su propisane kazne 'teške' i do 120.000 KM.

 

Ovaj zakon, kolokvijalno nazvan propisom o kriminalizaciji klevete, izazvao je buru u javnosti već kod najave predlaganja Skupštini.

 

Protivnici tvrde da će suzbiti slobodu govora u Republici Srpskoj, naročito medijima, a zagovornici kažu da mediji neće trpjeti nimalo ako profesionalno obavljaju njihov posao. Pod udar zakona će doći samo oni što zloupotrebljavaju medijski prostor dozvoljavajući sebi da bez dokaza vrijeđaju nekoga i kleveću, ustvrdili su deklarativni zagovornici zakona.

 

Protivnici, pak, govorili su da je skriveni cilj predložene legislative zastrašivanje slobodnomislećih medija, među njima i internet portala, koji žele ukazivati na društvene anomalije i zloupotrebe od političkih dužnosnika u RS-u, počinjene zarad ličnih i stranačkih interesa, na štetu građana.

 

Većina članova Skupštine smatra da će Nacrt zakona biti upućen u javnu raspravu prije još jedne runde skupštinske rasprave o njemu i konačnog odlučivanja. 

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI