Susret u Zagrebu

Ministri Forto i Butković: Obnova mosta Brčko-Gunja i unapređenje željezničkog prometa

Front 21.03.23, 17:49h

Ministri Forto i Butković: Obnova mosta Brčko-Gunja i unapređenje željezničkog prometa
Ministar Forto je istakao da ne postoji simboličnija priča o saradnji od gradnje mostova, jedne od glavnih tema današnjeg sastanka

 

 

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto i potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković održali su u Zagrebu bilateralni sastanak. 

 

Između ostalog, razgovarali su o saradnji dviju država u području prometne infrastrukture, izgradnji mosta Brčko - Gunja i rekonstrukciji cestovnih mostova, završetku Koridora Vc na području obje države, problematici prijevoznika u odvijanju prometa teretnih vozila te unapređenju željezničke infrastrukture.

 

Ministar Forto je istakao da ne postoji simboličnija priča o saradnji od gradnje mostova, jedne od glavnih tema današnjeg sastanka.

 

- Put Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama. Ubrzanje prometa, ljudi, ideja i roba između Hrvatske i Bosne i Hercegovine ključni je zadatak u narednom periodu - rekao je ministar Forto te dodao kako očekuje saradnju i pomoć, ali i intenziviranje razgovora o unapređenju željezničke infrastrukture.

 

Ministar Butković je naglasio da su imali iznimno dobru saradnju sa svim ministrima do sada te da je iza njih zaista veliki posao koji su zajednički napravili. 

 

- Danas smo prošli sve ono što smo napravili i sve ono što ćemo napraviti zajedničkim snagama uspješno, kao i do sada - naglasio je ministar, osvrnuvši se na zajedničke projekte, most Svilaj i most Gradiška, kao i na projekt obnove starog mosta Brčko, vrijednog četiri miliona eura, kojeg bi obje države finansirale s pedeset posto.

 

Nakon sastanka ministri Forto i Butković potpisali su Dodatak Sporazumu između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Hrvatske o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici u vezi sa održavanjem mosta Svilaj i mosta preko rijeke Save kod Gradiške, mostova koje su zajednički gradile Hrvatska i Bosna i Hercegovina, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI