UOČI KONFERENCIJE 'BLAŽENI ALOJZIJE STEPINAC'

Željana Zovko uzvratila šefu srpske diplomatije: 'Dačićevo ponašanje niti shvaćam niti me zanima'

VIDEO 20.03.23, 20:44h

Željana Zovko uzvratila šefu srpske diplomatije: 'Dačićevo ponašanje niti shvaćam niti me zanima'
Iako me ne zanima što Dačić misli, mogu i njega i sve druge podsjetiti da je Stepinčev slučaj pimjer suđenja neistomišljenicima. Na konferenciji koju organiziramo svatko će moći iznijeti svoj stav. Meni je neshvatljivo to što Dačić radi, ali u konačnici me niti ne zanima, poručila je Zovko

 

 


Hrvatska europarlamentarka i potpredsjednica Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) Željana Zovko odbacila je negativne ocjene srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića o sutrašnjoj konferenciji „Blaženi Alojzije Stepinac – svjedočanstvo vjere, ustrajnosti i nade“ kao neshvatljive.


-Iako me ne zanima što Dačić misli, mogu i njega i sve druge podsjetiti da je Stepinčev slučaj pimjer suđenja neistomišljenicima. Na konferenciji koju organiziramo svatko će moći iznijeti svoj stav. Meni je neshvatljivo to što Dačić radi, ali u konačnici me niti ne zanima, poručila je Zovko.


Ona sutra u Europskom parlamentu organizira spomenutu konferenciju na kojoj će, između ostalih, govoriti mons. Juraj Batelja, autor knjige o Stepincu, mons. Hrvoje Škrlec, savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi pri EU, kao i ugledni međunarodni povjesničari.


Iako Srbija nije članica Europske unije, šef diplomacije ove zemlje službeno je reagirao na organizaciju konferencije, ustvrdivši da ona ne doprinosi jačanju odnosa između Hrvatske i Srbije. Kardinala Stepinca nazvao je „rodonačelnikom hrvatskog kleronacizma“.


Alojzije Stepinac bio je zagrebački nadbiskup i kardinal. Nakon što je odbio odvajanje Katoličke crkve u Hrvatskoj od Vatikana, od komunističkog režima 11. listopada 1946. godine osuđen je u krajnje neregularnom sudskom postupku na 16 godina zatvora i prisilnog rada. Od 1951. godine do smrti 1960. godine nalazio se u kućnom pritvoru.   


Papa Ivan Pavao II. ga je proglasio blaženim 3. listopada 1998. u Mariji Bistrici.

 

(FENA/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI