'NEMA LJEPŠE ZEMLJE'

Imala je i novac i status, sve je ostavila: Zašto se bh. doktorica, nakon 10 godina rada u Njemačkoj, vratila u BiH?

Biznis Klub 20.03.23, 17:58h

Imala je i novac i status, sve je ostavila: Zašto se bh. doktorica, nakon 10 godina rada u Njemačkoj, vratila u BiH?
Osjećaj kad sam u svojoj domovini i komšiluku se ne može opisati i ne može mi ga nadoknaditi nijedna druga država. Njemačka je lijepa i uređena zemlja, ali nije mogla da mi nadoknadi taj osjećaj - ističe doktorica

 

 

Dok zdravstveni radnici zabrinjavajućom brzinom napuštaju Bosnu i Hercegovinu, neki se i vraćaju. Jedna od onih koji su se vratili je i doktorica Iman Al-Zghoul, specijalistkinja interne medicine, koja je nakon 10 godina učenja i rada u Njemačkoj, "odlučila srcem" i vratila se u domovinu.


Al-Zghoul je iz Bosne i Hercegovine u Njemačku otišla 2013. godine na specijalizaciju koju je oduvijek željela. Naučila je jezik i tamo je radila ukupno 10 godina, na četiri različite klinike.


U Njemačkoj je, priča ona za N1, sarađivala sa brojnim stručnjacima koji su se trudili da mlade ljekare osposobe što prije, a uvijek stavljajući u fokus pacijenta.


No, usprkos iskustvu u sistemu koji odlično funkcioniše, Al-Zghoul ističe kako je razloga za povratak u domovinu imala mnogo. Jedan od ključnih je bila socijalna komponenta koja joj je nedostajala, i kako kaže, učinila je da shvati “da nije to to”.


- Za mene nema ljepše zemlje od Bosne i Hercegovine. Osjećaj kad sam u svojoj domovini i komšiluku se ne može opisati i ne može mi ga nadoknaditi nijedna druga država. Njemačka je lijepa i uređena zemlja, ali nije mogla da mi nadoknadi taj osjećaj” - ističe doktorica.


Ipak, razlog važnijih od svih – bilo je vrijeme koje je željela provesti sa majkom.


- Kad imate novac i status, a niste sretni, onda ćete se zapitati šta je to što vas čini sretnim. Odlučila sam srcem, a ključni faktor je bila moja majka. Mnogi od nas su tamo, a roditelji nam ovdje. Moja majka je bila sama. Oni vremenom postaju sve više iznemogli - napomenula je Al-Zghoul, a njenu priču možete pogledati ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 

BLIN
KOMENTARI