riđokosa ljepotica

Bila je najmoćnija žena turskog carstva i miljenica Sulejmana Veličanstvenog: Kako je stvarno izgledala fatalna Hurem?

ŽENA iN 19.03.23, 19:03h

Bila je najmoćnija žena turskog carstva i miljenica Sulejmana Veličanstvenog: Kako je stvarno izgledala fatalna Hurem?
Lik sultanije Hurem inspirisao je umjetnike vijekovima. Riđokosa ljepotica naglašenih oblina kojea budi maštu... Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umjetnika srednjeg vijeka

 

 


Sultaniju Hurem na malim ekranima zauvijek su ovjekovječile dvije glumice – Merjem Uzerli i Vahide Perčin, a evo šta istorijski izvori govore o izgledu ove moćne i tajnovite žene iz turske istorije.


Hurem sultanija bila je omiljena žena osmanskog sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegova vjenčana supruga. Bila je i majka šestoro njegove djece – Sultana Selima II, nasljednika Sulejmana I, Mihrimah sultanije kao i prinčeva Mehmeta, Bajazita i Džihangira.


Smatra se najmoćnijom ženom Osmanskog carstva i jednom od najmoćnijih u istoriji čovječanstva. Vršila je veliki uticaj na politiku Osmanskog carstva i igrala vodeću ulogu u državnim poslovima.

 

hurem-merjem-uzerli


Lijepa Rokselana


Njeno pravo ime, kao i djetinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra. Bila je porijeklom iz Poljskog kraljevstva, sa teritorije današnje Ukrajine.

 

rokselana-sultanija-hurem-2


Kao i mnoge njene zemljakinje za kojima je u Carigradu (Istanbulu) bila velika potražnja, Rokselana je ili kao ukradena robinja ili zato što su je roditelji prodali (što je bila česta pojava u Rusiji) odvedena kao bijelo roblje u Osmansko carstvo, piše Istorijski zabavnik.rs.


Ibrahim-paša je, iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu I poklonio mladu Rokselanu. Ona se našla u haremu koji je obuhvatao oko 300 robinja, ali je svejedno brzo upala u oči sultanu Sulejmanu. Jednom kada je postala njegova družbenica, to je ostala do kraja života!


A kako je izgledala?


Rokselana je imala vatreno crvenu kosu. Opisana je kao nježna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna, promućurna i vesela, smijala se i šalila rado.


Njena harizma je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo i dobila ime “Hurem”, što znači “nasmijana”. Sulejmana Veličanstvenog vjerovatno je zavela inteligencijom, duhovitošću i veoma strastvenom prirodom.

 

rokselana-sultanija-hurem-1


Lik sultanije Hurem inspirisao je umjetnike vijekovima. Riđokosa ljepotica naglašenih oblina koje bude maštu... Tako je uglavnom prikazuju bakrorezi i platna umjetnika srednjeg vijeka.


Za ovakvu sliku je zaslužan izvesni Melkior Loriks, koji je nekih pet godina proveo u Carigradu u pratnji habsburškog izaslanika. U svojim putopisima on opisuje Rokselanu upravo onako kako su je umjetnici potom slikali, a književnici dočaravali, uključujući i Šekspira.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI