POMJERANJE KA ZAPADU

Može li se Vučić odreći Dodika? Zašto se u Srbiji više ne pominje ideja o 'srpskom svetu'?! Čak i Vulin šuti...

Front 19.03.23, 17:22h

Može li se Vučić odreći Dodika? Zašto se u Srbiji više ne pominje ideja o 'srpskom svetu'?! Čak i Vulin šuti...
Ima li indicija da su odnosi između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika postali hladniji s obzirom da predsjednik Republike Srpske nije više toliko prisutan na političkim događajima u Srbiji kao ranije?

 

 

 

 

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa je da li će Sporazum o Kosovu doprinijeti smirivanju tenzija na Zapadnom Balkanu. Sagovornici su bili Jelica Minić, predsjednica Evropskog pokreta u Srbiji, i Vedran Džihić, predavač na Fakultetu političkih nauka u Beču.


Bilo je riječi o tome da li se Vučić prihvatanjem da razgovara o normalizaciji odnosa sa Kosovom na osnovu prijedloga Sporazuma iza koga stoje Brisel i Vašington više pomjerio prema Zapadu, da li na to ukazuje i zahtjev ministra privrede Srbije da se uvedu sankcije Rusiji i zašto se u Srbiji više ne pominje ideja o "srpskom svetu".


Razgovaralo se i o tome da li je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, glavni faktor destabilizacije u Bosni i Hercegovini?


Griješe li zapadni predstavnici kada popuštaju Dodiku u nadi da će postati manje agresivan? Ima li indicija da su odnosi između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Milorada Dodika postali hladniji s obzirom da predsjednik Republike Srpske nije više toliko prisutan na političkim događajima u Srbiji kao ranije?


Da li će Vučić tolerisati Dodikov rezervisani stav prema Sporazumu o Kosovu, kao i o tome i da li će Dodik postati smetnja Aleksandru Vučiću ukoliko on odluči da se jače okrene ka Zapadu.


Omer Karabeg: Da li se Aleksandar Vučić pristajanjem na normalizaciju odnosa sa Kosovom, što je suština Sporazuma o Kosovu iza koga stoje Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, značajnije pomjerio prema Zapadu? Zanimljivo je da je ovih dana Rade Basta, ministar privrede u vladi Srbije, zatražio da se uvedu sankcije Rusiji. Ministar inostranih poslova Ivica Dačić odmah se ogradio od te izjave nakon čega je Basta potvrdio da stoji iza svoje izjave.


Jelica Minić: Ta izjava je svakako indikativna. Teško je povjerovati da je u ovoj situaciji neko iz Vlade Srbije baš samostalno istrčao sa takvom izjavom. Imajući u vidu da ima dosta znakova da se mijenja dosadašnji narativ, koji je podsticao raspoloženje javnosti da se nikako ne uvode sankcije Rusiji, ovo je vrlo snažan signal.


Omer Karabeg: A da li prihvatanje sporazuma od strane Vučića znači njegovo pomjeranje prema Zapadu?


Jelica Minić: Svakako. U tom sporazumu se pominje da će obje strane poštovati evropske vrijednosti i spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije. To znači da pregovarači Vučić i Kurti moraju prihvatiti tu politiku.


Vedran Džihić: Evidentno je da se u zadnje vrijeme nešto događa. Aleksandar Vučić drugačije dozira svoju retoriku. U njoj još uvijek ima nacionalizma, ali i dosta poruka koje su pragmatične. Aleksandar Vučić je već dugo vremena ekonomski orijentiran prema Zapadu odakle mu dolaze najveći investitori.


To je krucijalno za njega i njegov sistem vladavine. Zbog toga će nastaviti da se pomjera prema Zapadu, ali za mene je suštinsko pitanje da li će biti spreman da se pomjeri ka onome što Zapad u suštini predstavlja - demokratskom modelu vlasti, liberalnim vrijednostima, otvorenosti, poštovanju ljudskih prava. Sve su to stvari u kojima je Srbija nazadovala zadnjih 10 godina pod Aleksandrom Vučićem. Moram da kažem da tu spremnost ne vidim.


Omer Karabeg: U posljednje vrijeme u Srbiji se više ne čuje priča o "srpskom svetu". Ućutao se i Aleksandar Vulin, glavni promotor ideje o "srpskom svetu". Da li to znači da je rukovodstvo Srbije odustalo od tog projekta koji je izazvao oštre reakcije u regionu?


Jelica Minić: Ne usuđujem se da kažem da su vodeći ljudi od toga odustali. Mislim da je procjena vladajućih struktura da ovo nije trenutak kada o tome treba pričati. A da se odustalo - teško mi je da povjerujem. Ukoliko se ukaže neki povoljan trenutak, ta priča se vrlo lako može obnoviti. Priča o "srpskom svetu" se poklapa sa pričom o "ruskom svetu" zbog koje je Rusija povela rat.


S tim što smo mi smiješna replika u odnosu na ogromnu i moćnu Rusiju kojoj i pored svega taj rat baš ne ide od ruke. Imajući u vidu da se većina građana u Srbiji nekako preslikava u situaciji rusko-ukrajinskog rata, mislim da brzo, odlučno i definitivno napuštanje ideje o "srpskom svetu" ipak nije na djelu.


Vedran Džihić: Vjerujem da je do smanjenja retorike o "srpskom svetu" došlo pod utjecajem Vašingtona i evropskih čimbenika, ali ideja o "srpskom svetu" još uvijek je u srži režima Aleksandra Vučića. Još uvijek je u centru mainstreama i većine srpskog stanovništva. To je narativ sa jakim primjesama nacionalizma u kome se aludira na izgubljene teritorije tokom devedesetih, na "otete srpske zemlje" u Hrvatskoj, na Kosovu i u Bosni i Hercegovini.


Priziva se ideja Velike Srbije pod drugim pretpostavkama i sa drugim amblemom. Centralno je pitanje da li je srbijanski režim spreman da odustane od promoviranja atavističkog, retrogradnog političkog koncepta koji se zasniva na etničkim teritorijama i da se zalaže za bolji život srpske manjine u državama u kojima ona živi.

 

Nastavak razgovora čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)

BLIN
KOMENTARI